Περιφέρεια ΑΜ-Θ: “Οχι” στην επέκταση του δικτύου NATURA 2000 (Χάρτες)

Στο τραπέζι των συσκέψεωνν της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τέθηκε προς συζήτηση η πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επέκταση του Δικτύου NATURA 2000.img_4859

H πρόταση του Υπουργείου αφορά την επέκταση του δικτύου και σε άλλες περιοχές οι οποίες μέχρι τώρα δεν συμπεριλαμβάνονταν, ωστόσο αν τελικά γίνει πράξη το σύνολο σχεδόν της θαλάσσιας περιοχής της Θράκης θα “τελεί υπό προστασία” καθώς και μεγάλο μέρος του Ν. Καβάλας.

Η ένταξη μίας περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000 αλλάζει τις προϋποθέσεις της αναπτυξιακής της πορείας, καθώς επιβάλλονται απαγορεύσεις και περιορισμοί σχετικά με την εκτέλεση έργων, την σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων κλπ.

Ειδικά για τη Θράκη και τον Έβρο, η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι αν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση, θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην κατασκευή και λειτουργία του Δαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, όσο και στη μελλοντική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ η άποψη που διατυπώθηκε επί της πρότασης είναι αρνητική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η διαβούλευση επί αυτής έχει τελειώσει, δεν υπάρχει ακόμη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σαφής τοποθέτηση για την υλοποίηση της όχι.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης, δήλωσε σχετικά:

«Όταν το 1996 προσδιορίστηκε η RAMSAR και στη συνέχεια η NATURA για την περιοχή μας, είχε πάρα πολλές αυθαιρεσίες. giorgos-pavlidisΟ τόπος χρειάζεται φύλακες ανάπτυξης, όπως αποφασίσαμε και στο χωροταξικό οι απαγορεύσεις δεν πρέπει να αποβαίνουν σε βάρος της αλιείας, του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης.
Δεν μπορεί για την  προστασία της χελώνας, για την οποία άλλωστε φροντίζουμε, να απαγορεύσουμε όλες τις δραστηριότητες σε όλο τον τόπο μας. Δεν θα το επιτρέψουμε»

Σωρεία αντιδράσεων πανταχόθεν!

Αρνητική στάση πάντως δεν έχει μόνο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η διαβούλευση για την επέκταση του δικτύου ξεκίνησε στα μέσα του Ιουλίου, με πρώτο τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους υποθαλάσσιους αγωγούς που πρόκειται να περάσουν από την περιοχή. Το θέμα συζητήθηκε και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία εκδόθηκε και Ψήφισμα Διαμαρτυρίας κατά της απόφασης. 

Η σκυτάλη πέρασε στους αλιείς της περιοχής, με τον πρόεδρο του συνδικαλιστικού τους οργάνου Δημήτρης Σαρίκα να διατρανώνει την αντίθεση του κλάδου, προειδοποιώντας μάλιστα με δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η πρόταση γίνει αποδεκτή και αποτελέσει νόμο του κράτους. Η αντίδραση των αλιέων εστιάζεται στο γεγονός ότι η επέκταση του δικτύου μειώνει σημαντικά – αφανίζει σχεδόν- τα αλιευτικά πεδία της περιοχής και ως εκ τούτου τους φέρνει αντιμέτωπους με την ανεργία.

Το θέμα συζητήθηκε και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜ-Θ, όπου και εκεί διατυπώθηκε αρνητική θέση από τους 22 Δημάρχους – μέλη της.

Θέση για το ζήτημα έχει πάρει και ο Δήμος Διδυμοτείχου, καθώς η επέκταση του δικτύου απειλεί τα λατομεία του Κουφόβουνου [σ.σ. τα λατομεία του Κουφόβουνου δίνουν θέσεις εργασίας στην περιοχή, αλλά προμηθεύουν με λατομικά υλικά όλα τα δημόσια έργα της ευρύτερης περιοχής του βορείου Έβρου], διαμηνύοντας μάλιστα πώς αν τελικά η επέκταση του Δικτύου γίνει πράξη, τότε θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Τί είναι το Δίκτυο NATURA 2000;

Το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη µακροπρόθεσµη διατήρησή των πιο πολύτιµων και των πλέον απειλούµενων ειδών και ενδιαιτηµάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο.

[αναλυτικές πληροφορίες για το Δίκτυο υπάρχουν εδώ]

Οι χάρτες των αλλαγών που προοτείνονται

Στην παρακατώ συλλογή φωτογραφιών παρατίθενται οι χάρτες των προτεινόμενων αλλαγών, έτσι όπως έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στον χάρτη με την ονομασία “Θράκη_θαλάσσια_περιοχή” φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεσμεύεται όλο το παραλιακό μέτωπο του γεωγραφικού διαμερίσματος. Ειδικά στον Έβρο, η “δέσμευση” αφορά σχεδόν ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης.