Γ. Κατρούγκαλος: Επιστολή στους συνταξιούχους με ανάλυση των μειώσεων

Οι συνταξιούχοι που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται θα λάβουν στις αρχές Οκτωβρίου εξατομικευμένη επιστολή, όπου θα επεξηγούνται αναλυτικά το ποσό της και η αιτία της αναπροσαρμογής, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Σεβόμαστε κάθε πολίτη της χώρας και οφείλουμε να του εξηγήσουμε», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας στη ΔΕΘ, από κοινού με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τις δράσεις και τους στόχους για το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε να αντιστοιχήσουμε εισφορές και παροχές στην αρχή ισονομίας, να δώσουμε αυτό που αντέχει σήμερα η οικονομία, αλλά και την υπόσχεση ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, η άνοδος της οικονομίας θα μεταφραστεί και σε άνοδο των συντάξεων».

Σημείωσε επίσης ότι η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων ήταν της τάξης των 300 εκατ., ενώ όπως υποστήριξε, «εάν είχαμε κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία είχε συμφωνήσει σε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ολόκληρο το έλλειμμα των 800 εκατ. θα πήγαινε στις επικουρικές συντάξεις και μόνο σε αυτές».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι οι όποιες μειώσεις προέρχονται από παλιές δεσμεύσεις. Σχολίασε επίσης ότι «παρουσιάζεται μία εικόνα “σφαγής”, ενώ π.χ. 10-50 ευρώ έχουν χάσει το 7,5% , 90-100 ευρώ το 4,12%, 150-200 ευρώ το 0,04% και από 200 ευρώ και πάνω το 0,01%».

Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τύχη των εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. «Σκοπός μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη μείνει κανένας άνεργος», είπε, εξηγώντας ότι «μέριμνά μας είναι να απορροφηθούν, να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, όλοι οι άνεργοι στον κλάδο τον ΜΜΕ, που είναι από τους πιο δοκιμασμένους από την κρίση».

«Φροντίσαμε να υπάρχει ελάχιστη οργανική σύνθεση των νέων καναλιών, διπλάσια από αυτή που προέβλεπε η παλιά νομοθεσία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην υπάρξουν άνεργοι. Περιμένουμε τις προτάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στα κανάλια για τον αριθμό», πρόσθεσε, γνωστοποιώντας ότι αντίστοιχη προκήρυξη προετοιμάζεται και για τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για τη διαπραγμάτευση

«Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ξεκινά για πρώτη φορά θετικά και επιθετικά, για πρώτη φορά δε θα αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Ζητούμε την αναστροφή των απορρυθμίσεων με δική μας πρώτη διεκδίκηση την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σημαίνει και την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», επεσήμανε ο υπουργός, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν στην εθνική γραμμή.

 

 

naftemporiki.gr