Τουρκία: Εκρηξη με 48 τραυματίες στην πόλη Βαν

Ισχυρή έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης Βαν της Τουρκίας κοντά στα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 10.50 το πρωί, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 48 άτομα, 2 αστυνομικοί και 46 πολίτες, εκ των οποίων οι τρεις βαριά. Κυβερνητικοί βουλευτές υπονοούν ενέργεια του ΡΚΚ.

«Η οργάνωση δείχνει το φονικό της πρόσωπο χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ αμάχων, κτιρίων ή νεκροταφείων» είπε, υπονοώντας το ΡΚΚ, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μπουρχάν Καγιάτουρκ, ενώ ο επίσης βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Σταλάϊ είπε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση εδώ και καιρό προσπαθεί να διεισδύσει στο Βαν, αλλά δεν τα κατάφερε και δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών στην πόλη αυτή».

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «ANF» μετέδωσε την πληροφορία τονίζοντας ότι «πραγματοποιήθηκε ενέργεια με παγιδευμένο όχημα εναντίον του σημείου αστυνομικού ελέγχου που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της νομαρχιακής οργάνωσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έχει επιβάλει απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών σχετικά με το συμβάν.

Σημειώνεται ότι τρεις επαρχίες του Βαν, οι Έρτζις, Ιπέκγιολου και Οζάλπ, ήταν μεταξύ των 28 δήμων στις οποίες η κυβέρνηση διόρισε χτες δημοτικούς άρχοντες αντικαθιστώντας τους δημάρχους που διώκονται με την κατηγορία της υποστήριξης προς το ΡΚΚ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος σήμερα στο διορισμό είπε ότι «ήταν ένα βήμα που έπρεπε να γίνει και έγινε μάλιστα καθυστερημένα».

 

 

kathimerini.gr