Περιφερειακοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί: Πόσοι και πως θα πάρουν άδεια – Διευκρινίσεις από την Αλεξανδρούπολη έδωσε ο Π. Σκούτας

Για πρώτη φορά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, η Κυβέρνηση δίνει διευκρινίσεις για την αντίστοιχη διαδικασία που θα αφορά τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς 

Οι διευκρινίσεις ήρθαν μάλιστα από τον κο Παναγιώτη Σκούτα, τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Ευρισκόμενος στην Αλεξανδρούπολη για την προετοιμασία του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Σκούτας έδωσε στη δημοσιότητα όσες πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με τις άδειες των περιφερειακών καναλιών, λέγοντας κατ’ αρχήν ότι η διαδικασία θα ξεκινίσει μόλις ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του τηλεοπτικού φάσματος από τον κο Σπίρτζη.

Εν συνεχεία, θα θεσπιστεί το πλαίσιο του διαγωνισμού, ενώ ο κος Σκούτας έσπευσε να διαψεύσει τη φήμη ότι η τιμή εκκίνησης των αδειών θα είναι οι 200.000 €.

Αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση, ο κος Σκούτας είπε:

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με το παλιό καθεστώς, που είχανε δοθεί άδειες τόσο σε νομαρχιακό επίπεδο, όσο και σε περιφερειακό, με την πλατφόρμα της digea αυτή τη στιγμή έχουμε ένα καθεστώς όπου όλα τα κανάλια εκπέμπουν σε περιφερειακό επίπεδο και όχι μόνο. Τα κανάλια τα οποία βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια ξεπερνούνε τα 10-15… Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και από άποψη ποιότητας και από άποψη ουσίας να μπορούν να λειτουργήσουν τόσα κανάλια σε κάθε περιφέρεια

skoutas
Παναγιώτης Σκούτας

Ο Δντης του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας κάλεσε τους καναλάρχες και τους υποψήφιους επενδυτές να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα “ώστε να αποτυπωθούν υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν νόμιμη άδεια και να εκπέμπουν σε περιφέρειες”.

Ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν ανά Περιφέρεια δεν είναι ακόμη γνωστός, είπε ο κος Σκούτας και εξήγησε πως αυτός θα προκύψει ανάλογα “με το εύρος της Περιφέρειας στην οποία θα εκπέμπουν τα κανάλια και τη συμβολή της Περιφέρειας στο ΑΕΠ (δηλαδή πόσο οικονομικά εύρωστη είναι και τι μπορεί αυτή να καλύψει σε τηλεοπτικά κανάλια)” και κατόπιν διαλόγου με τους υπάρχοντες καναλάρχες ή/και τους υποψήφιους επενδυτές.

Σημαντική ήταν η διευκρίνισή του ότι δεν πρόκειται να δοθούν άδειες θεματικών καναλιών στην Περιφέρεια, ενώ για τις θέσεις εργασίας που ενδεχομένως χαθούν, ο κος Σκούτας υποστήριξε ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με τα πανελλαδικά κανάλια στις νέες άδειες των οποίων υπάρχει πλαφόν απασχολούμενων, αλλά και επιδότηση θέσεων εργασίας.

Όσο για τα ραδιόφωνα και τα διαδικτυακά μέσα δεν προβλέπονται αλλαγές προς το παρόν, σύμφωνα με τον κο Σκούτα, πλην του γεγονότος ότι τα sites για να μπορούν να διεκδικούν διαφήμιση από το Δημόσιο θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γενικης Γραμματείας Ενημέρωσης.

Και Δήμαρχοι καναλάρχες!

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του κου Σκούτα ότι στο διαγωνισμό για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου “και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει ρόλο στον περιφερειακό σχεδιασμό των τηλεοπτικών καναλιών” όπως είπε χαρακτηριστικά.