Δωρεάν εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες

Με γνώμονα μία κοινωνία όπου όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από τον νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην Υγεία, 40 επιστημονικοί φορείς και 100 πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί γιατροί έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα σε όλη τη χώρα, αλληλεγγύης και προσφοράς.

Το έναυσμα για συστράτευση στη δράση «Υγεία για Όλους» έδωσε η επιτακτική ανάγκη προάσπισης των ομάδων εκείνων του πληθυσμού, που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και χρειάζονται διαρκή υποστήριξη, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Ομάδες στόχοι του προγράμματος είναι τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε οργανωμένες δομές, άποροι – ανασφάλιστοι, Ρομά και κάτοικοι της ορεινής Θράκης (Πομάκοι), που αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

«H Κοινωνική Αλληλεγγύη έχει πρόσωπο: «Υγεία για Όλους»» τονίζει ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκ των υπευθύνων της Ιατρικής Παιδιατρικής παρέμβασης, του προγράμματος.

«Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η αλληλεγγύη και η αφιλοκερδής βοήθεια στους συνανθρώπους αποτελεί επιτακτική ανάγκη τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας, ενώ παράλληλα δίνει στον καθένα μας την ικανοποίηση του να προσφέρει δύναμη και στήριξη σε εκείνους που το έχουν ανάγκη» υπογραμμίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συντονιστές του προγράμματος «Υγεία για Ολους», Ελένη Σωτηροπούλου, Σοφία Καλανταρίδου, Ελευθέριος Θηραίος και Έφη Κούκκου.

Ξεκίνησε το «ταξίδι»

Σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων.

Στόχος της, η αύξηση της συμπληρωματικότητας σχετικών δράσεων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων συνεργιών με συναφείς φορείς, με σεβασμό της διαπολιτισμικής ετερότητας, των απόψεων, προτιμήσεων και επιθυμιών των ευάλωτων ομάδων, καθώς και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των σχετικών παρεμβάσεων, προς όφελος αυτών που τις έχουν ανάγκη.

Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» ξεκίνησε το καλοκαίρι με την υποστήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και 40 Επιστημονικών Φορέων.

Η δράση πραγματοποίησε περιφερειακές συνδιασκέψεις σε Πάτρα, Χαλκίδα, Πύργο, Ιωάννινα, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των δήμων και οι φορείς που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, έγινε εμβολιασμός παιδιών προσφύγων στην Μυρσίνη Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή του Κέντρου Υγείας Ανδραβίδας και ιατρική παρέμβαση στους εργάτες γης, που ζουν και εργάζονται στη Νέα Μανωλάδα, με τη συμμετοχή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και της Καρδιολογικής Εταιρείας.

Εξετάστηκαν 136 άτομα και πραγματοποιήθηκε παθολογικός, καρδιολογικός, και ενδοκρινολογικός έλεγχος. Επίσης έγινε δερματολογική εξέταση και εξέταση από λοιμωξιολόγους. Έγιναν 84 αιμοληψίες και ήδη παρελήφθησαν οι πρώτες βιοχημικές εξετάσεις και παραδόθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ν.Μανωλάδας.

Επόμενος σταθμός είναι το 4ο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων και θα ακολουθήσουν άμεσα Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Φυλή, Πειραιάς, Χαλκίδα και Βοιωτία, «γιατί ευάλωτες ομάδες υπάρχουν παντού», όπως λέει η κ. Σωτηροπούλου.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο, σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία έχει «υιοθετήσει» την Περιφέρεια αυτή. Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» υποστηρίζεται με την κινητή Γυναικολογική μονάδα, στην οποία είναι ενσωματωμένος και μαστογράφος, που παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας – Πρόνοιας που περιλαμβάνει:

Κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμό και οδοντιατρικό έλεγχο σε παιδιά,
Γυναικολογική εξέταση: μαστογραφία – testpap
κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος).
Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης-προώθηση αυτών σε Μονάδες Υγείας.
Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο.
Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης επιστημονικών δεδομένων, βάσει της αρχής open data.
Βασικός στόχος είναι οι δράσεις να επαναπροσδιορίζονται, αλλά και να έχουν συνέχεια βάσει των αναγκών που θα προκύπτουν, εξηγεί η κ. Σωτηροπούλου και προσθέτει ότι «πρώτη φορά πραγματοποιούνται τόσο μεγάλης κλίμακας ιατρικές παρεμβάσεις με την υποστήριξη τόσου μεγάλου αριθμού επιστημονικών φορέων».

 

 

e-dimosio.gr