Ιταλία: 2.300 μετανάστες διασώθηκαν σε 18 επιχειρήσεις στη Μεσόγειο

Συνολικά 2.300 μετανάστες διασώθηκαν χθες σε 18 επιχειρήσεις στη Μεσόγειο τις οποίες συντόνισε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.

Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ισπανίας που συμμετέχει στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ, ένα πλοίο του ΠΝ της Ιρλανδίας και τέσσερα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ανέφερε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα σε ανακοίνωσή του.

Οι μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, επέβαιναν σε 17 φουσκωτές λέμβους και μια ψαρόβαρκα.

Τα κύματα μεταναστών από τη Λιβύη συνεχίζουν να φθάνουν, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της ήρεμης θάλασσας, από τα τέλη Αυγούστου, όταν η Ιταλία βρέθηκε αντιμέτωπη με την έλευση 14.000 και πλέον ανθρώπων μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Επρόκειτο κυρίως για μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, που δημοσιοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, στις ακτές της χώρας έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς 124.500 άνθρωποι, αριθμός ελαφρώς υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (122.000).

Η Ιταλία ωστόσο φιλοξενεί όλο και περισσότερους από τους μετανάστες αυτούς στο έδαφός της, κάτι στο οποίο συντείνουν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους και το ντε φάκτο κλείσιμο των βόρειων συνόρων της: στα κέντρα υποδοχής οι μετανάστες έχουν αυξηθεί από 66.000 στα τέλη του 2014 και περίπου 103.000 στα τέλη του 2015 σε 155.000 σήμερα.

 

 

newpost.gr