Έβρος: Στον Πεντάλοφο το Πάσχα έχει ακόμα μουσική υπόκρουση γκάιντας

162 χιλιόμετρα και περίπου δύο ώρες οδήγησης απέχει ο Πεντάλοφος από την πρωτεύουσα του Έβρου, την Αλεξανδρούπολη. Στη χρονική διάρκεια της διαδρομής πρέπει να υπολογίσεις και την οδήγηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο δεν είναι σε καλή κατάσταση σε όλα τα σημεία του – θα σε αποζημιώσει όμως η ομορφιά του τοπίου, αφού οδηγώντας αναγκαστικά με χαμηλή ταχύτητα θα παρατηρείς τον όμορφο συνδυασμό που κάνει το μπλε του ουρανού με την πρασινισμένη, ανοιξιάτικη γη.

Κάθε Κυριακή του Πάσχα, εδώ και 20 χρόνια στον Πεντάλοφο συμβαίνει κάτι που παλαιότερα ήταν συνήθεια σχεδόν σε όλα τα χωριά της ελληνικής, ειδικά τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε: ένα παραδοσιακό γλέντι.

Η ιδέα της “αναβίωσης” του πασχαλινού γλεντιού ανήκε σε μία παρέα των νεότερων κατοίκων του χωριού, που στην πλειοψηφία τους είχαν μια ενασχόληση με την προώθηση της παράδοσης του Έβρου και σήμερα έχει γίνει πλέον ένας θεσμός που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων του βορείου Έβρου και όχι μόνο.

Το Πάσχα στον Πεντάλοφο έχει επίσης μετατραπεί σε μία άτυπη συνάντηση γκαϊντατζήδων από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σχηματίζουν τελικά την ορχήστρα της πλατείας και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους οργανοπαίκτες -ντόπιους και μη- δημιουργούν την “πανηγυρική” ατμόσφαιρα της ημέρας.

Στο “πάλκο” που στήνεται μπροστά στην παλιά κοινότητα του Πενταλόφου, θα δει κανείς γκαϊντατζήδες όλων των ηλικιών, όπως και λυράρηδες, αλλά και νταουλτζήδες που κρατούν ζωντανό έναν μεγάλο κύκλο που διαλύεται συνήθως αργά το βράδι και αφού τα όργανα μοιραστούν στα καφενεία για μερικά μικρότερα και πιο “πριβέ” γλέντια…