Επίσημα Πρόεδρος των Η.Π.Α. ο Ντόναλτ Τράμπ – Στροφή στην εσωστρέφεια για την Αμερική;

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα πλέον, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ολόκληρη η ομιλία του νέου προέδρου, εκτός από τις συνεχείς αναφορές στον θεό και τις ΗΠΑ, είχε στο επίκεντρό της, την λογική του προστατευτισμού στην οικονομία των διεθνών συμμαχιών και της ίδιας της Αμερικής. Σε γενικές γραμμές η ομιλία του δεν επιφύλασσε εκπλήξεις αφού στην ουσία ήταν μια επανάληψη των προεκλογικών του θέσεων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σφράγισε την ομιλία του με τη φράση “Δύο απλοί κανόνες: Αγοράζουμε αμερικανικά, προσλαμβάνουμε Αμερικανούς”, αλλά και με την αναφορά του στην υποχρέωση των χωρών να προασπίζουν οι ίδιες τα σύνορα τους. Αυτή η τελευταία αναφορά έχει μεγάλη σημασία καθώς αποτελεί πάγια τακτική της Αμερικής για πολλές δεκαετίες, να προσπαθεί δηλαδή να ελέγχει στρατιωτικά την παγκόσμια σκακιέρα. Θα μπορούσε να σημάνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από μια σειρά χωρών του κόσμου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να κατευθύνει μεγάλο μέρος των χρημάτων που οι ΗΠΑ ξοδεύουν στα εκτός χώρας στρατεύματα, για υποδομές του κράτους. Παρόλα αυτά ο Ντόναλντ Τράμπ αναφέρθηκε στην διεθνή τρομοκρατία και τον ISIS, δίνοντας την υπόσχεση του οτι η Αμερική μπορεί και θα την εξαλείψει δια παντός.

Οι υποδομές ήταν και το τρίτο σημείο, στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην παρθενική του ομιλία στον θεσμικό του πλέον ρόλο. “Θα χτίσουμε δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια παντού” είπε ο Ντόναλτ Τραμπ και έκλεισε την ομιλία με το προεκλογικό του σλόγκαν «Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά».

Ποικιλοτρόπως σχολιάστηκε η βροχή που ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία του Ντ. Τράμπ. Κάποιοι μίλησαν για εξαγνισμό και άλλοι την παρομοίασαν με τα δάκρυα 63 εκατομμυρίων Αμερικανών ψηφοφόρων που στήριξαν την Χίλαρυ Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.