Έρχεται “Ελλήνων Πάσχα”, αλλά χωρίς ελληνικά αμνοερίφια

Αλλοδαπά θα είναι στην πλειοψηφία τους τα αμνοερίφια που θα σουβλίσουν φέτος το Πάσχα οι Έλληνες καθώς τα εντόπια καθίστανται είδος προς εξαφάνιση εξαιτίας του χιονιά που σαρώνει όλη τη χώρα.

Από την κατάσταση φυσικά δεν εξαιρείται ο Έβρος με τον πρόεδρο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας, Βάκη Τσιομπανίδη να δηλώνει στο “R” πώς η παραγωγή αμνοεριφίων στο Νομό αλλά και τη χώρα θα καταγράψει φέτος ιστορικά χαμηλά. Κι αυτό γιατί είναι αμέτρητα τα ζώα και δη τα νεογέννητα που έχουν πεθάνει από τον παγετό σε όλο το Νομό, πράγμα που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να προμηθεύσουν επαρκώς την αγορά ενόψει Πάσχα.

“Εγώ προσωπικά έχω χάσει μέχρι τώρα 80 αρνιά” λέει ο κος Τσιομπανίδης, “αλλά ξέρω συνάδελφο από την περιοχή που έχασε 300 κατσικάκια. Όλοι οι κτηνοτρόφοι έχουμε χάσει ζώα καθώς τα νεογέννητα δεν ήταν δυνατόν να αντέξουν σε αυτές τις καιρικές συνθήκες”.

Συνεπώς, επειδή το εμπόρευμα θα είναι λίγο, πιθανόν να αυξηθεί η τιμή, αλλά αυτό δεν βοηθάει καθόλου τους κτηνοτρόφους. “Δεν ορίζουμε εμείς την τιμή”, λέει ο κος Τσιομπανίδης. “Παρά τη ζημιά που πάθαμε, νομίζω ότι και φέτος τα ζώα θα τα δώσουμε σε χαμηλή τιμή. Πέρυσι πουλήσαμε τα αρνιά προς 4.5 €/κιλό και φυσικά ήμασταν ζημιωμένοι. Φέτος, αν υπολογίσουμε και την καταστροφή, δεν ξέρω πόσοι από μας θα επιβιώσουμεσημειώνει.

Από την άλλη πλευρά οι θάνατοι των νεογέννητων επηρεάζουν και τη γαλακτοπαραγωγή καθώς η ενήλικη μητέρα, όταν δεν έχει το μωρό “δεν κατεβάζει γάλα”. Οι μέχρι τώρα υπολογισμοί δείχνουν ότι η φετινή γαλακτοπαραγωγή θα μειωθεί περίπου κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και φυσικά αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στην τελική τιμή του προϊόντος, η οποία θα πάρει την ανιούσα.

Όσο για τους κτηνοτρόφους, είναι αμφίβολο αν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τους θανάτους των ζώων από τον παγετό καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Επειδή όμως γίνονται επαφές από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να τους καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι ικανοποιητικές ή έστω ικανές να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί.