Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: “Αφήσαμε την Ελλάδα έρμαιο της απληστίας και των κέντρων του χρήματος”

Την ημέρα της εορτής του πολιούχου του Διδυμοτείχου Αγίου Αθανασίου, επέλεξε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου Δαμασκηνός για να κάνει μία ηχηρή παρέμβαση στα κοινωνικά-εκκλησιαστικά πράγματα, που θα συζητηθεί. 

Από τον άμβωνα του άρτι ανακαινισθέντος ναού του Αγίου Αθανασίου στον βράχο του Καλέ στην πόλη των Κάστρων, ο κος Δαμασκηνός αναφέρθηκε στον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, λέγοντας πώς όσο και αν το θέμα “ξενίζει” κάποιους, οι ίδιοι οι πιστοί έχουν ευθύνη καθώς δεν εφαρμόζουν τις ορθόδοξες διδαχές στη ζωή και την κοινωνία. Ως εκ τούτου, είπε ο κος Δαμασκηνός ότι “η πατρίδα μας αφέθηκε έρμαιo στον κυνισμό και στην απληστία των κέντρων του χρήματος”.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του: «Πολλοί από μας αγανακτούμε και διαμαρτυρόμαστε, όταν ακούμε για το ενδεχόμενο χωρισμού Εκκλησίας και κράτους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν η ορθόδοξη διδασκαλία να ξεκόψει από την ιστορική πορεία του ελληνικού λαού. Δυστυχώς όμως, αυτή η αγανάκτηση εξασθενεί δραματικά, όταν εμείς οι ίδιοι εκτοπίζουμε στην καθημερινότητά μας τις πλέον θεμελιώδεις αρχές της ορθόδοξης πίστης, που υποτίθεται ότι αποτελεί το κέντρο της ζωής μας. Πώς συμβιβάζεται ο σεβασμός προς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, ως εικόνα Θεού, με το μίσος και την περιφρόνηση προς τον συνάνθρωπο; Πώς συμβαδίζει η μίμηση ενός Θεού αγάπης και προσφοράς με την αναζήτηση του κέρδους, πέρα από κάθε νομιμότητα και εντιμότητα; Εξανιστάμεθα, όταν η Εκκλησία περιθωριοποιείται. Εμπράκτως όμως είναι η δική μας ασυνέπεια εκείνη που άφησε την οικογένεια χωρίς πρότυπα, τη δημόσια ζωή χωρίς εντιμότητα, την πολιτική χωρίς αρχές, την εξουσία χωρίς δικαιοσύνη, την Παιδεία χωρίς όραμα και την πατρίδα μας έρμαιo στον κυνισμό και στην απληστία των κέντρων του χρήματος»

Ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου πάντως τελέστηκε κανονικά, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τόσο στο Διδυμότειχο, όσο και σε όλο τον Έβρο. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου είχε παραμείνει κλειστός για περίπου τέσσερα χρόνια, καθώς είχε κριθεί απαραίτητο να γίνουν εργασίες ανακαίνισης για τη διάσωσή του, αλλά και την ασφάλεια των πιστών.