H Πολιτική Προστασία “έσωσε” τους νεφροπαθείς του Διδυμοτείχου από την κακοκαιρία

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που όμως απέβη σωτήριο για τους νεφροπαθείς του βορείου Έβρου εφάρμοσε η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Έβρου τις ημέρες που η “Αριάδνη” έκανε την επέλασή της από την περιοχή.

Το πρόγραμμα αφορούσε στη διευκόλυνση της πρόσβασης των νεφροπαθών όλης της περιοχής στο Νοσοκομείο, ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς αιμοκάθαρση τις ημέρες του χιονιά. Όπως είπε μιλώντας στο “R” ο διοικητής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Στέφανος Καρακόλιας, το σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία, αφού όλοι οι νεφροπαθείς έκαναν κανονικά τις αιμοκαθάρσεις τους και μετέβησαν χωρίς προβλήματα από τα σπίτια τους στο νοσοκομείο και το αντίστροφο (μόνο τρεις αιμοκαθαιρόμενοι χρειάστηκε να περάσουν ένα βράδυ στο νοσοκομείο προκειμένου να μη ρισκάρουν την επιστροφή τους Ν. Βύσσα από όπου κατάγονταν, αλλά κι αυτό ήταν μέρος το σχεδίου).

SK
ο κος Στέφανος Καρακόλιας

Η Πολιτική Προστασία μάλιστα είχε επικοινωνήσει με τη διοίκηση του Νοσοκομείου πριν από την εκδήλωση του φαινομένου και είχε ζητήσει τις λίστες με τα ονόματα, τους τόπους κατοικίας και το πρόγραμμα των ασθενών, ώστε να κάνει την κατάλληλη προετοιμασία. Το συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή και ενδεχομένως να αποτελέσει “οδηγό” για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Άγονος ο διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου νεφρολόγου στο Γ.Ν. Διδυμοτείχου 

Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός με τον οποίο θα προσλαμβανόταν ένας μόνιμος νεφρολόγος στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου κηρύχθηκε άγονος, καθώς και οι δύο γιατροί που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση απέσυραν τις υποψηφιότητες τους. Ως εκ τούτου ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθούν.

Να θυμίσουμε ότι πριν από ένα μήνα οι νεφροπαθείς του βορείου Έβρου είχαν προειδοποιήσει για την έλλειψη του γιατρού που επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου αφού ο ένας εκ των δύο υπαρχόντων φεύγει για μετεκπαίδευση στην Ελβετία. Ειρήσθω εν παρόδω, ο γιατρός που επρόκειτο να φύγει, θα παρατείνει την παραμονή του για έναν μήνα ακόμη στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου καθώς καθυστέρησε η γραφειοκρατική διαδικασία για την αποχώρησή του.

Έτσι για έναν μήνα ακόμη η κλινική θα έχει δύο γιατρούς και από το τέλος Φεβρουαρίου θα αναζητηθεί η λύση για την οποία υπάρχουν δύο ενδεχόμενα (μέχρι να γίνει η πρόσληψη του μόνιμου γιατρού): είτε να διοριστεί επικουρικός γιατρός (κάτι που έχει ήδη ζητηθεί από το Υπουργείο), είτε να μεταφέρονται στο Διδυμότειχο και να εξυπηρετούν την κατάσταση, γιατροί από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.