Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα 2.9 εκ ευρώ για το Σφαγείο των Φερών

Καμία τράπεζα δεν συναινεί στο να δανειοδοτήσει το Δήμο Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση του σφαγείου των Φερών, για το οποίο έχει ζητηθεί το ποσό των 2,9 εκ ευρώ. Ως εκ τούτου, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα ζητήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η απόφαση για την προσφυγή στο ΤΠκΔ είχε ληφθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση με την αίρεση όμως ότι κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα αποδεχόταν την πρόταση του δανεισμού. Επειδή αυτό συνέβη, ο κος Παντελίδης εισηγήθηκε τη λήψη του δανείου από το ΤΠκΔ με τους εξής όρους: επιτόκιο ύψους 5,02% για τα πρώτα τρία χρόνια της αποπληρωμής, 6,02 % στα επόμενα επτά και 4,3 % (κυμαινόμενο) για τα εναπομείναντα δέκα. Ως υποθήκη δεν προσημειώνεται το ακίνητο που θα ανεγερθεί, αλλά η ΣΑΤΑ και η ΚΑΠ του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ήτοι οι κρατικές επιχορηγήσεις για την εκτέλεση έργων και εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής).

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν απορίες σχετικά με τους λόγους της άρνησης των τραπεζών να δώσουν το δάνειο, ωστόσο ο κος Παντελίδης είπε ότι οι γραπτές απαντήσεις τους δεν προσδιόριζαν με σαφήνεια το λόγο, αλλά αναφέρονταν στη γενική δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Από την παράταξη ΑΝΑΣΑ και τον Παύλο Μιχαηλίδη επερρίφθησαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για το θέμα των σφαγείων και εκφράστηκε απορία σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη του ΤΑΡ και το αν αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο έργο (σ.σ. ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δικαιούται περίπου 1.5 εκ ευρώ).

Εν τέλει, στην απορία περί ΤΑΡ απάντησε ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας Γιάννης Φαλέκας λέγοντας πώς η απονομή των ανταποδοτικών από πλευράς ΤΑΡ δεν έχει ξεκινήσει καν, ενώ ο κος Γκότσης τόνισε ότι το Σφαγείο αποτελεί μία σημαντική επένδυση για το Δημο Αλεξανδρούπολης, αφού με τα υπάρχοντα δεδομένα θα είναι ίσως το μοναδικό σφαγείο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον Έβρο ή και τη Ροδόπη.

Η συζήτηση του θέματος έκλεισε με την απόφαση να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και στην ψηφοφορία να καταμετρώνται ως αρνητικές οι ψήφοι των παρατάξεων “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Αλλάζουμε Τώρα”.