Ενημερωτική ημερίδα για την Εξωνεφρική κάθαρση από το Σύλλογο Νεφροπαθών Αλεξανδρούπολης

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 14/1 ο Σύλλογος Νεφροπαθών Αλεξανδρούπολης στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης. Ο τίτλος της ημερίδας ήταν “Εισαγωγή στην Εξωνεφρική Κάθαρση” και σε αυτήν κλήθηκαν να μιλήσουν γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου αναλύοντας το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Έτσι, όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα, ενημερώθηκαν για τα είδη της εξωνεφρικής κάθαρσης (αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση), για την ψυχολογική διάσταση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας (σ.σ. στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν 130 ασθενείς ΧΝΑ), ενώ όσοι δεν είναι νεφροπαθείς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τη βιωματική εμπειρία του να έχει κανείς ΧΝΑ, διά στόματος της προέδρου του Συλλογου Νεφροπαθών Αλεξανδρούπολης Αμαλίας Ζαρκάδη.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλες οι εισηγήσεις παρά το γεγονός ότι ήταν επιστημονικές έγιναν σε απλή γλώσσα, ώστε να είναι κατανοητές από όλους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα από την ομιλία του κου Πασαδάκη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους Μπάμπη Τσακαλίδη, Τόλη Κουγιουμτζή, Νίκο Ζήση και Στέλλα Αδαμίδου.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η δεύτερη που διοργανώνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Αλεξανδρούπολης και συνολικά συμμετείχαν έξι ομιλητές (πλην της προέδρου του Συλλόγου) που ήταν: Πλουμής Πασαδάκης, Καθηγητής Νεφρολογίας ΔΠΘ | Γιώργος Γεωργιάδης , Αν Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής ΔΠΘ | Μαρία Σαμακουρή, Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΔΠΘ | Κωνσταντία Κανταρτζή | Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Α | Καλλή Κουτσίδου, Νοσηλεύτρια ΜΤΝ | Μαρία Καλαϊτζή, Νοσηλεύτρια ΜΠΚ

inkidney