Ιστορικό υψηλό στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα λόγω ψύχους

Το δριμύ ψύχος που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει εκ νέου το ενεργειακό σύστημα της χώρας στα όριά του. Μέχρι στιγμής, τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται σε νησιά και άλλες ορεινές περιοχές, αφορούν σε ζημιές που προκλήθηκαν στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την κακοκαιρία. Αντίθετα, όπου δεν υπήρχαν προβλήματα με το δίκτυο, η ενεργειακή τροφοδοσία έγινε ομαλά και υπήρχε επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, παρά τις αυξημένες καταναλώσεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βοήθησε το γεγονός ότι τουλάχιστον για την επάρκεια φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ εξασφάλισε έκτακτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, ενώ και οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom (από το Σιδηρόκαστρο) και την τουρκική Botas (από τους Κήπους Έβρου), δεν παρουσίασαν πρόβλημα και κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, το γεγονός ότι τις ημέρες αυτές, έχουμε ιστορικό υψηλό στην ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγεί εκ νέου το ενεργειακό σύστημα να δοκιμάσει τα όριά του.

Έτσι, σήμερα ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση συναγερμού 2 (Επίπεδο Επιφυλακής), ζητώντας από τους χρήστες μεταφοράς και τους προμηθευτές φυσικού αέριου να προχωρήσουν σε εφαρμογή της διακοψιμότητας στους διακόψιμους καταναλωτές και να ζητήσουν από τους μεγάλους πελάτες να περιορίσουν τη ζήτησή τους.

Επίσης, ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε από τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας να προσαρμόσει το πρόγραμμα κατανομής των μονάδων αερίου σε μηχανισμό διαχείρισης ζήτησης φυσικού αερίου, εφ’όσον απαιτηθεί από την κατάσταση του συστήματος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, η κρίσιμη ημέρα είναι μεθαύριο, Τετάρτη, όταν και αναμένεται να υπάρξει μικρό έλλειμμα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τη ζήτηση. Την ίδια ημέρα, πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο ΔΕΣΦΑ, αναμένεται έκτακτο φορτίο LNG, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εκφορτώνεται το μεσημέρι, οδηγώντας σε εξομάλυνση την κατάσταση.

Τέλος, ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε από τη ΡΑΕ να συγκληθεί η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, προκειμένου να αξιολογηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν, καθώς και η εξέλιξη της κατάστασης.

 

capital.gr