Πώς η τουρκική λίρα επηρεάζει την τουριστική κίνησης της Αλεξανδρούπολης

Μπορεί το χρηματιστηρίο της Τουρκίας φαινομενικά να μην έχει καμία σχέση  με την τουριστική κίνηση της Αλεξανδρούπολης, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Όσο η ισοτιμία της λίρας με τα ξένα νομίσματα, πέφτει τόσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των Τούρκων τουριστών, οι οποίοι μέχρι τώρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών που δέχεται η Αλεξανδρούπολη. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα του Έβρου είτε θα δέχεται λιγότερους τουρίστες από τη γειτονική χώρα, είτε οι τουρίστες που θα έρχονται από κει θα είναι “πιο φτωχοί” – και στις δύο περιπτώσεις η επιρροή είναι αρνητική.

Αντιθέτως, όσο η λίρα πέφτει, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Τουρκία και όχι για τουρισμό, αλλά κατά βάση για ψώνια. Τις ημέρες των γιορτών δε που η λίρα σε σχέση με το ευρώ ήταν περίπου 1 προς 3 στα εμπορικά κέντρα των τουρκικών παραμεθόριων πόλεων επικράτησε το αδιαχώρητο από Έλληνες καταναλωτές.

Πάντως, προς το παρόν η τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς την Ελλάδα και δη την Αλεξανδρούπολη, δεν έχει μειωθεί και αυτό φαίνεται από τις κρατήσεις της εορταστικής περιόδου που είναι αυξημένες όπως και πέρυσι. Ωστόσο οι ξενοδοχοι της Θράκης θεωρούν βέβαιο πως αν η κατρακύλα της λίρας συνεχιστεί, τότε το “τουρκικό” πελατολόγιο τους θα μειωθεί σημαντικά.