Έκλεισαν οι κάλπες στην Κύπρο, υψηλό το ποσοστό αποχής

Με ποσοστό συμμετοχής 62,3% έκλεισαν οι κάλπες στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Το ποσοστό της αποχής είναι πολύ υψηλό, ενώ ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα των αποτελεσμάτων, με τα exit polls να «προϊδεάζουν» για ανατροπές.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Λεμεσού το ποσοστό προσέλευσης ανήλθε στο 56,17%, μικρότερο κατά 9% περίπου από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.  Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Εκλογής, Έπαρχος Κυριάκος Τσολάκης, στις κάλπες προσήλθε το 56,17% των 156,136 εκλογέων της Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού, ενώ το 2011 το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 65%.

Η μεγάλη έκπληξη των σημερινών δημοτικών εκλογών είναι η ανάδειξη του Νίκου Νικολαϊδη ως δημάρχου Λεμεσού με μόλις δέκα ψήφους διαφορά έναντι του ανθυποψηφίου του, Ανδρέα Χρίστου, ο οποίος διεκδικούσε την δημαρχία για τρίτη θητεία.

Ο Νίκος Νικολαϊδης εξασφάλισε ποσοστό 48.31% και 13 χιλιάδες 920 ψήφους και ο Ανδρέας Χρίστου ποσοστό 48,27% και 13 χιλιάδες 910 ψήφους. «Πρόκειται για μια τεράστια ευθύνη», σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης, και διαβεβαίωσε ότι μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους συνεργάτες του «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανταποδώσει αυτή την τιμή».

Ο νέος δήμαρχος εξέφρασε την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του απερχόμενου δημάρχου, Ανδρέα Χρίστου, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο κεφάλαιο για τη Λεμεσό».

Δήμαρχος Λευκωσίας επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμπολίτες του, που τον στήριξαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους κι όλες τις πολιτικές δυνάμεις που τον υποστήριξαν. Αναφερόμενος στα πολύ ψηλά ποσοστά αποχής, είπε ότι οι ευθύνες δεν μπορεί να βαραίνουν τους πολίτες.

Ο κύριος Γιωρκάτζης τόνισε ότι «από αύριο αρχίζει δουλειά για να καταστεί η Λευκωσία αυτό που της αξίζει και που θα κάνει όλους περήφανους και ζήτησε τη συνεργασία και τη βοήθεια των πολιτών».

Δήμαρχος Πάφου επανεξελέγη ο Φαίδωνας Φαίδωνος. Στην Λάρνακα νέος δήμαρχος είναι ο Ανδρέας Βύρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις σημερινές εκλογές ψήφισε το 62,3% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σε σύγκριση με 69% το 2011.

 

kathimerini.gr