Αλεξανδρούπολη: Τροχονόμος έκοψε κλήσεις σε τρεις πεζές κοπέλες που πέρασαν με κόκκινο

Ένα άρθρο του ΚΟΚ που εφαρμόζεται σπάνια, αποφάσισε να εφαρμόσει τροχονόμος στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για το άρθρο 7, το οποίο αναφέρεται στην βεβαίωση κλήσης σε πεζούς. Με λίγα λόγια, η τροχονόμος έκοψε κλήση ύψους 40€ σε τρεις πεζές γυναίκες στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στο φανάρι της Λέσχης Αξιωματικών το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κοπέλες επιχείρησαν να διασχίσουν την Λεωφόρο Δημοκρατίας από το Optic Stores Κετσέρης προς τη Λέσχη ενώ το φανάρι για τους πεζούς ήταν κόκκινο.

Το “R” εντόπισε μία από τις “παραβάτριες” η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της. Λέει, η Α.Κ.:

“Η τροχονόμος μας σταμάτησε, εμένα και άλλες δύο κοπέλες, και μας ζήτησε τα στοιχεία μας για να μας κόψει κλήση, επειδή περάσαμε το δρόμο με κόκκινο για τους πεζούς, την ώρα που διέρχονταν οχήματα, όπως είπε. Κατ’ αρχήν την ώρα που περάσαμε το δρόμο ΔΕΝ περνούσαν αυτοκίνητα -και έχουμε και μάρτυρα γι’ αυτό- και επίσης πρέπει να σας πω ότι γι’ αυτό το λόγο δεν υπογράψαμε την κλήση οι δύο από μας. Η τρίτη κοπέλα δεν είχε ταυτότητα μαζί της και η τροχονόμος επέμενε να την προσάγει στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων! Δεν ξέρω αν τελικά την πήγε στο Τμήμα – εγώ πάντως έφυγα και δεν πήρα την κλήση μου γιατί όπως σας είπα δεν την υπέγραψα”.

Σημείωση reportal.gr

Η βεβαίωση κλήσης σε πεζούς, όπως είπαμε παραπάνω προβλέπεται στο άρθρο 7 του ΚΟΚ και μάλιστα αναφέρει:

1. Οι πεζοί υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των ειδικών γι’ αυτούς φωτεινών σηματοδοτών ως ακολούθως, εκτός αν η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται από τροχονόμους κατά διάφορο τρόπο.
α) Πράσινο σταθερό φως με σύμβολο άτομο που βαδίζει: οι πεζοί μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα.
β) Ερυθρό σταθερό φως με σύμβολο άτομο σε στάση: οι πεζοί δεν μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα.
γ) Πράσινο φως το οποίο αναβοσβήνει με σύμβολο ότομο που βαδίζει: οι πεζοί μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα με ιδιαίτερη προσοχή.
2. Αν ο πεζός καταληφθεί στη διάβαση από το ερυθρό φως με το σύμβολο ατόμου σε στάση, δικαιούται να συνεχίσει την πορεία του προς την απέναντι πλευρά της οδού. 3. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προφανώς ήταν απλά η εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο, όπως και να ‘χει, τα 40 ευρώ τη σήμερον ημέρα είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό κι ύστερα, ειδικά για την Αλεξανδρούπολη υπάρχει ένα φανάρι που έχει ταυτόχρονα πράσινο και για πεζούς και για οδηγούς. Μιλάμε φυσικά για σύμπλεγμα φαναριών στη διασταύρωση της οδού 14ης Μαΐου και Λεωφόρου Δημοκρατίας, όπου το πράσινο ανάβει ταυτόχρονα και για τους πεζούς και για τους οδηγούς.

Γιατί δεν διορθώνεται αυτή η “δυσλειτουργία” που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πεζών; Διότι, όπως και στην πρώτη περίπτωση που η αστυνομικός επέβαλε πρόστιμο στις κοπέλες που έθεσαν σε κίνδυνο εαυτές και την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, έτσι κι εδώ δεν πρέπει να υπάρξει μία αντίστοιχη “τιμωρία”; Διαφορετικά, ποιον άλλο σκοπό εξυπηρετούν οι Νόμοι και η εφαρμογή τους;

Δείτε το βίντεο και προσέξτε ότι οι πεζοί που σκοπεύουν να διασχίσουν την 14ης Μαΐου με κατεύθυνση δυτικά, πρέπει να περάσουν το δρόμο ενώ την ίδια ώρα έχουν “πράσινο” και οι οδηγοί που θέλουν να στρίψουν από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας προς τον ίδιο δρόμο
(βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αναβοσβήνουν πορτοκαλί βέλη. Όμως, στην αντίθετη κατεύθυνση γιατί υπάρχει κανονικό διπλό φανάρι με πράσινο και κόκκινο και ευθεία πορεία και στροφή αριστερά και συγχρονισμένο με την κίνηση των πεζών;) Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις οδηγών που δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς στρίβοντας στη 14η Μαϊου. Οι πεζοί πάλι έχουν πράσινο και ενώ θα έπρεπε να περνάνε ελεύθερα, αναγκαστικά δίνουν προτεραιότητα στα αυτοκίνητα.