To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης “αδειάζει” τους ψαράδες της Θράκης

Σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα μέχρι τώρα καταγγέλλουν οι αλιείς της Θράκης έρχονται όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Δημοσχάκη σχετικά με την αλιεία.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο “νίπτει τας χείρας του” λέγοντας πώς η ένταξη μιας παράκτιας περιοχής στο δίκτυο Νατούρα ΔΕΝ επηρεάζει την παράκτια αλιεία, όμως διευκρινίζει ότι το θέμα δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την παράνομη εισαγωγή ψαριών από την Τουρκία δηλώνει “άγνοια” καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική καταγγελία και αναφορικά με τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων από Τούρκους ψαράδες κάνει λόγο για “μεμονωμένα περιστατικά”.

Ακολουθούν τα ακριβή αποσπάσματα των απαντήσεων του ΥΠΑΑΤ στην ερώτηση του κου Δημοσχάκη

για το δίκτυο NATURA 2000

  • Η ένταξη οποιασδήποτε περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000, αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ΥπΑΑΤ συνεργάζεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στα θέματα αρμοδιότητα του. Η ένταξη μιας περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000, δεν επηρεάζει την δυνατότητα αλιείας στην περιοχή, για τη μικρή παράκτια αλιεία. Επισημαίνεται δε, ότι η Natura 2000, εφαρμόζεται σε εθνικά ύδατα. Η αλλαγή σημαίας σε ένα αλιευτικό σκάφος, σημαίνει την διαγραφή του από το ΚΑΜ και την απαγόρευση σε αυτό να αλιεύει στα εθνικά ύδατα.

για τις παράνομες εισαγωγές ψαριών από την Τουρκία

  • Αναφορικά με τις παράνομες εισαγωγές ψαριών μέσω Τουρκίας, δεν έχει φτάσει καμία καταγγελία ούτε στο Υπουργείο, ότι στις Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειών και μάλιστα για είδη που απαγορεύονται να αλιευθούν στη χώρα μας. Παρακαλώ αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία, όπως μας την κοινοποιήσετε, ώστε να κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

για τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων από Τούρκους ψαράδες

  • Τέλος και αναφορικά με την καταγγελία ότι τούρκικα γρι γρι ψαρεύουν χωρίς έλεγχο στις ελληνικές θάλασσες, σας γνωρίζουμε ότι η αλιεία οποιουδήποτε αλιευτικού σκάφους, με αλλοεθνή σημαία, δεν δύναται να αλιεύσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, ψαράδων, οι οποίοι κατήγγειλαν την παράνομη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας, αρμόδιο για την εφαρμογή ελέγχου της αλιείας, σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ ενημέρωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και επιλήφθηκε επί του θέματος. Το Υπουργείο Ναυτιλίας, μέσω του Κέντρου Παρακολούθησης Αλιείας, μπορεί να ελέγχει σε 24ωρη βάση, ποια σκάφη κινούνται στα εθνικά χωρικά ύδατα αλλά και στα διεθνή, μπορεί και ελέγχει τον τύπο τους (εμπορικό, αλιευτικό, επιβατηγό κτλ) και την ταχύτητά τους, συνεπώς μπορεί να ελέγχει εάν κάποιο αλιευτικό σκάφος αλιεύει σε περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται.