Τι “κράτησαν” τα τουρικά ΜΜΕ από την επίσκεψη Τσίπρα στη Θράκη

Ως ήταν αναμενόμενο, η επίσκεψη του πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη την Παρασκευή 25/11 δεν πέρασε απαρατήρητη από τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ωστόσο αν και θα περίμενε κανείς απαντήσεις στα “περί ξένων δυνάμεων” που είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και στις δηλώσεις με τις οποίες καυτηρίασε τα λεγόμενα Ερντογάν για τα σύνορα και τη συνθήκη της Λωζάννης, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι “κράτησαν” από όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο το σχόλιο του για τις διαπραγματεύσεις της χώρας τους με την Ε.Ε.

Με λίγα λόγια, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας (Anadolu) παρουσίασε τον Αλέξη Τσίπρα ως πρεσβευτή του τουρκικού αιτήματος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρακάμπτοντας όσα άλλα ειπώθηκαν στις ομιλίες του πρωθυπουργού από τα διάφορα σημεία της Θράκης, στα οποία βρέθηκε.

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu έχει τίτλο “Τσίπρας: ‘Πρέπει να βρεθεί λύση για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.” και το περιεχόμενό του έχει ως εξής:

Κομοτηνή, Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε αργά την Παρασκευή (εν. 25/11) ότι είναι απαραίτητη μία λύση για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

‘Είναι σημαντικό οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν ανοιχτοί’, είπε ο Τσίπρας.

Οι επισημάνσεις του έρχονται λίγο μετά την αποδοχή μιας μονομερούς απόφασης από το Ευρωκοινουβούλιο για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Συγκεκριμένα, υποστηρίζουμε σθεναρά την πεποίθηση μας για το συγκεκριμένο θέμα, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, είπε ο Τσίπρας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. πρέπει να οπωσδήποτε να εφαρμοστεί στο σύνολό της, ακόμη κι αν ήταν ‘δύσκολη’ και ‘εύθραυστη'”