Αλ. Τσίπρας από την Αλεξανδρούπολη: Επενδύουμε στη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε την περιοδεία του στη Θράκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ο Χρήστος Δούκας και ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν κοινές δηλώσεις στις οποίες εξήραν αμφότεροι το ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο για την Θράκη, αλλά για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια γενικότερα.

Ο Αλέξη Τσίπρας τόνισε τη συνεργασία του με τη Βουλγαρία και τις επαφές που είχε εκεί τον περασμένο Αύγουστο, ειδικά δε για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με αυτό του Μπουργκάς η οποία εν τέλει ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο. Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός έβαλε και τον αγωγό LNG που θα λειτουργήσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το 2019 και ο οποίος συνδέεται με τον βουλγαρικό αγωγό IGB.

Φυσικά από το κάδρο δεν έλειψε και το ΤΑΡ, ο αγωγός φυσικού αερίου που διέρχεται τη βόρεια Ελλάδα και χρησιμοποιεί μάλιστα μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την αποθήκευση των σωλήνων που χρησιμοποιεί για το τμήμα του έργου στον Έβρο.

Είπε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι έως τώρα έχουν δαπανηθεί 20 εκ ευρώ για έργα στο λιμάνι και οι επενδύσεις συνεχίζονται καθ’ οιονδήποτε εφικτό τρόπο. Νωρίτερα ο κος Δούκας – ο πρόεδρος του ΟΛΑ είχε επισημάνει το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα του λιμανιού, όπως η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, η διάνοιξη του διαύλου και η σύνδεση του με τον σιδηρόδρομο και επεσήμανε ακόμη πώς στην έως τώρα πορεία του , ο λιμένας έχει δεχθεί πολιτική απαξίωση αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει. Παρόλα αυτά, ανέφερε ο κος Δούκας, η προσπάθεια για την περαιτέρω αναβάθμιση του δεν παύει εδώ και τόσο ο ίδιος, όσο και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια εξέλιξής του.

Μετά τις δηλώσεις ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο χώρο όπου γίνεται η αποθήκευση των σωλήνων του ΤΑΡ και αναχώρησε για το εργοτάξιο της Αμφιτρίτης. Εκεί, ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τους τεχνικούς του έργου και υπογράμμισε τη σημασία του για την ευρύτερη περιοχή και την αναβάθμιση που θα προσφέρει στη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη, η ολοκλήρωσή του.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε στην Αλεξανδρούπολη η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ενώ μαζί του ήρθαν από την Αθήνα οι κύριοι: Χαρίτσης, Γιαβρόγλου, Κουρουμπλής και Πιρτσιόλας οι οποίοι θα έχουν και επιμέρους επαφές με τους θεσμικούς της περιοχής, όπως για παράδειγμα η συνάντηση του κου Γιαβρόγλου με τους τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στο Δήμο Αρριανών της Ροδόπης, επίσκεψη στην Ξάνθη, επιστροφή στην Κομοτηνή για συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, τα εγκαίνια της Εμπορικής Έκθεσης Ανατολική Μακεδονία Θράκη και πολιτική ομιλία στο ξενοδοχείο Arcadia.