H Ιατρική συναντά την Τέχνη – Μια έκθεση φωτογραφίας βγαλμένη από το… μικροσκόπιο!

Μέχρι και την Τετάρτη 23/11 θα φιλοξενείται στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης μία έκθεση φωτογραφίας πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται δεν τραβήχτηκαν με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ούτε καν με αναλογική και φιλμ, αλλά… με μικροσκόπιο!

Η ιδέα ανήκει στην αν. καθηγήτρια Ιατρικής του ΔΠΘ Μαρία Λαμπροπούλου, η οποία είναι Παθολογοανατόμος και ασχολείται με μικροσκοπήσεις, δηλαδή με αναλύσεις ιστών και κυττάρων μέσω του μικροσκοπίου. Οι εικόνες που βλέπει λοιπόν η κα Λαμπροπούλου δεν περιέχουν μόνο ιατρικά δεδομένα, αλλά έχουν και καλλιτεχνικό περιεχόμενο που η γιατρός απομόνωσε και εκθέτει.

Ακούστε πώς περιγράφει η ίδια την ενασχόληση της με αυτή την ιδιαίτερη έκφανση της ιατρικής, αλλά και της φωτογραφίας

Όλα ξεκινούν από ένα μικρό πλακίδιο, το οποίο περιέχει το δείγμα του ιστού που τίθεται προς εξέταση – αυτό είναι το “φιλμ” της κας Λαμπροπούλου. Το πλακίδιο αυτό μπορεί να δώσει μία καλλιτεχνική εικόνα από μόνο του, αλλά και σε συνδυασμό με το δεύτερο πλακίδιο που τοποθετείται στο μικροσκόπιο για να γίνει η μικροσκόπηση. Πολλές από τις εικόνες της κας Λαμπροπούλου προέρχονται είτε από την “κόλλα” που χρησιμοποιείται για την ένωση των δύο πλακιδίων, είτε από “σκουπίδια” που μπορεί να παρεισφρήσουν μεταξύ τους και μπορεί ν α μην είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, αλλά δίνουν “καλλιτεχνικά” αποτελέσματα.

Επίσης, όπως εξήγησε στο “R” η κα Λαμπροπούλου, οι εικόνες μπορεί  να προκύψουν ακόμη και με την αναστροφή του φωτός ή με την κατάλληλη χρήση των φίλτρων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα επεξεργασίας των δειγμάτων. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία…

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν οι “όμορφες” εικόνες προκύπτουν από “άσχημα” κύτταρα, δηλαδή από κύτταρα τα οποία είναι ασθενή. Όμως όπως και να ‘χει, είναι ούτως ή άλλως εντυπωσιακό το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι οι “ιστολογικές” εξετάσεις, πέρα από τη χρησιμότητά τους για την ιατρική επιστήμη, μπορούν να αποτελέσουν και αντικείμενο καλλιτεχνικών εκθέσεων.

Η κα Λαμπροπούλου δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τα δικαιώματα της Έκθεσης σε όποιον εθελοντικό φορέα επιθυμεί  να τα εκμεταλλευτεί για την προώθηση των σκοπών του, αρκεί αυτός ο φορέας να είναι φιλανθρωπικός και να σχετίζεται με την Υγεία. Εν τω μεταξύ η ίδια σε όλες τις επιστημονικές της δημοσιεύσεις, αλλά και στα συνέδρια που συμμετέχει δεν παραλείπει ποτέ να αναφερθεί και στο ‘καλλιτεχνικό’ κομμάτι της μικροσκόπησης!

Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου και συνοδεύτηκαν και από επιστημονική εκδήλωση του Εργαστηρίου Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του ΔΠΘ.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις φωτογραφίες της κας Λαμπροπούλου, δύο εκ των οποίων είναι και βραβευμένες.