Το προσκήνιο, το παρασκήνιο και το αποτέλεσμα της Εκλογής του νέου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ

Ημερομηνία σταθμός είναι πλέον η 30η Οκτωβρίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς είναι η ημερομηνία που εξελέγη νέος Περιφερειάρχης στη θέση του εκλιπόντος Γιώργου Παυλίδη ο οποίος πέθανε στις 20 Οκτωβρίου.

Νέος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ είναι ο μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, ωστόσο πάμε να δούμε τη χρονολογική σειρά των γεγονότων αυτής της ημέρας που άλλαξε τον πολιτικό χάρτη της Περιφέρειας.

Στο γραφείο 107 του 1ου ορόφου του κτιρίου της Π.Ε. Ροδόπης βρίσκονταν από νωρίς το πρωί συγκεντρωμένοι οι 5 χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο προεδρεύων της ειδικής “εκλογικής” συνεδρίασης, Κωνσταντίνος Εξακουστός και συζητούσαν επί της διαδικασίας. Το γραφείο 107 βρίσκεται απέναντι από την αίθουσα Συνεδριάσεων του Π.Σ. που φέρει πλέον το όνομα “Γιώργος Παυλίδης” και ο ενδιάμεσος χώρος έχει κατακλυστεί από Δημοσιογράφους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όλης της Περιφέρειας.

Λίγο μετά τις 12.00 ο κος Εξακουστός ενημερώνει ότι ξεκινά η Συνεδρίαση, η οποία όμως θα γίνει χωρίς παρουσία δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι εξανίστανται ζητώντας να είναι παρόντες σε όλη τη διαδικασία και εν τέλει η παρουσία τους ή μη τίθεται σε ψηφοφορία από τα μέλη του Σώματος (δείτε εδώ την ψηφοφορία και την ένταση)

Εν τέλει οι Δημοσιογράφοι μένουν στην αίθουσα μέχρι τη στιγμή που ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες. Εδώ έρχεται η πρώτη “είδηση” που είναι η απόσυρση της υποψηφιότητας του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκακη. Ακολουθούν οι Αντιπεριφερειάρχες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας οι οποίοι επιβεβαιώνουν την υποψηφιότητά τους και ο κύκλος κλείνει με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστα Αντωνιάδη ο οποίος ενημερώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε παροτρύνσεις από συναδέλφους του για να διεκδικήσει το θώκο, όπως είπε.

Έτσι ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών με υποψήφιους τους: Χρήστο Μέτιο, Δημήτρη Πέτροβιτς, Κώστα Ζαγναφέρη και Θεόδωρο Μαρκόπουλο, που παίρνουν αντίστοιχα 17, 7, 7 και 5 σταυρούς. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν γίνεται επίσημα, ωστόσο ο Προεδρεύων της Συνεδρίασης Κωνσταντίνος Εξακουστός ανακοινώνει ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει με δύο υποψήφιους καθώς απέσυραν την υποψηφιότητά τους ο Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

To σχόλιο του Δημήτρη Πέτροβιτς για την απόσυρση του από τον δεύτερο γύρο

Στο μεσοδιάστημα από την πρώτη ως τη δεύτερη ψηφοφορία επικράτησε ένας πυρετός συνεννοήσεων, διαβουλεύσεων -ακόμη και εντάσεων- και τελικά η δεύτερη ψηφοφορία ξεκίνησε με τους Αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης και Ξάνθης να διεκδικούν τη θέση.

Νικητής θα βγει τελικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος με 20 σταυρούς έναντι 16 του αντιπάλου του Κώστα Ζαγναφέρη από την Ξάνθη.

Ο κος Μέτιος εκτός από Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ είναι πλέον και αρχηγός της παράταξης “Περιφερειακή Αναγέννηση” ενώ για την αναπλήρωση της θέσης του θα γίνει και πάλι εκλογική διαδικασία, για την οποία δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νικόλαος Τσαλικίδης.

Η δήλωση του κου Μέτιου αμέσως μετά την εκλογή του.

Η βόμβα Ζαγναφέρη και τα παραπολιτικά της διαδικασίας

Όλες αυτές τις ημέρες, από το θάνατο Παυλίδη και εντεύθεν οι φήμες για διαδοχή φούντωναν συνεχώς. Ήταν πολλοί αυτοί που μιλούσαν για “κομματική γραμμή” υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου – γραμμή που δόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Τη φήμη αυτή επιβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του “από ανθρώπους που βρέθηκαν στη Θράκη και είχαν λόγο για τις Εκλογές Περιφερειάρχη, αλλά δεν πρόκειται να ξαναέρθουν εδώ”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή η κατάσταση δεν θα επηρεάσει την ενότητα της παράταξης “Περιφερειακή Αναγέννηση”. Η δήλωσή του:

Άξιο αναφοράς είναι ακόμη και το γεγονός ότι από νωρίς το πρωί της Κυριακής -δηλαδή πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία- έγινε δημοσίευση σε ηλεκτρονικό μέσο μαζικής ενημέρωσης (;) με την οποία ανακοινωνόταν το όνομα του κου Μέτιου ως νικητή των εκλογών και μάλιστα με την “πληροφορία” ότι έλαβε 12 ψήφους! Ο ίδιος ο νέος Περιφερειάρχης πάντως κράτησε αποστάσεις από τα περί κομματικής γραμμής. Το σχόλιο του:

Για το τέλος, θα παραθέσουμε το σχόλιο ενός εκ των ηττημένων -χωρίς να αναφέρουμε το όνομά του, ο οποίος είπε: “Αν νικούσα δεν θα χαιρόμουν και τώρα που έχασα δεν λυπάμαι. Κι αυτό γιατί η καρέκλα του Περιφερειάρχη είναι ηλεκτρική.”

Και ένα φωτογραφικό άλμπουμ από τις Εκλογές…