Και η ΛΑΕ Έβρου λέει όχι στα διόδια της Μέστης

Αρνητικά τοποθετείται στο ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού διοδίων στη Μέστη του Νομού Ροδόπης, η Λαϊκή Ενότητα Έβρου με ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην ανακοίνωση της, η ΛΑΕ καλεί την Κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την ΚΥΑ του 2014 που προβλέπει την κατασκευή του σταθμού και παράλληλα καλεί όλους τους τοπικούς φορείς να ορθώσουν τείχος αντίστασης στην σχεδιαζόμενη πολιτική.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

“Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι η μνημονιακή, λεγόμενη “κυβέρνηση της Αριστεράς” σκοπεύει να φέρει σε ισχύ την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν το Νοέμβριο του 2014 οι επίσης μνημονιακοί υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Χαρδούβελης και Χρυσοχοϊδης, περί “χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους άξονες αυτής”. Πιο συγκεκριμένα, η παραπάνω ΚΥΑ προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 13 σταθμών διοδίων σ’ ένα μήκος 650 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού, διόδια ανά 50 χιλιόμετρα. Στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς διοδίων, προστίθενται και νέοι, ένας εξ αυτών στην Μέστη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος μετακίνησης στην περιοχή μας.

Η προσθήκη των νέων σταθμών διοδίων δεν είναι τίποτε άλλο από μια προίκα για τους επίδοξους ιδιώτες “επενδυτές” που θα λυμαίνονται έναν σύγχρονο δημόσιο δρόμο, ο οποιος εχει χρηματοδοτηθεί κατά 70% μέσω περιφερειακών προγραμμάτων της ΑΜΘ και με φόρους και το υστέρημα του ελληνικού λαού, οδηγώντας σε υπερδιπλασιασμό του κόστους διέλευσης. Οι συνέπειες θα είναι ακόμη σημαντικότερες στην αύξηση του μεταφορικού κόστους των προϊόντων και συνεπώς στην σημαντική αύξηση της τελικής τιμής καταναλωτή. Οι επιπλέον σταθμοί διοδίων στην περιοχή μας θα αποτελέσουν επίσης σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής μας. Πιο σημαντική απ’ όλα όμως είναι η ανοιχτή και κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση σε έναν δρόμο που δεν έχουν εφαρμοστεί οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις με την κατασκευή parking ανά 10 χλμ και η κατασκευή ΣΕΑ.

Η Λαϊκή Ενότητα Εβρου καλεί τη κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της, αναλογιζόμενη το κοινωνικό κόστος των αλλοπρόσαλλων αποφάσεών της, όταν κορυφαία στελέχη της πρωταγωνιστούσαν πριν από 2-3 χρόνια στο κίνημα για την πλήρη κατάργηση των διοδίων.  Καλούμε τους εκπροσώπων της Τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης επαγγελματικές ενώσεις, συνδικάτα, φορείς, σωματεία και κάθε ενεργό πολίτη της περιοχής μας να αντισταθούν στη νέα δραματική υποβάθμιση της ζωής μας. Από την πλευρά μας, θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε νέο αντικοινωνικό μνημονιακό μέτρο που θα προσπαθήσει να περάσει η υποταγμένη κυβέρνηση και οι τοπικοί εκπρόσωποί της”