Πώς θα γίνει η εκλογή νέου Περιφερειάρχη στην ΑΜΘ με βάση τον ‘Καλλικράτη’

Ο θάνατος του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη, πέρα από τη συγκίνηση και τη συναισθηματική φόρτιση που έχει προκαλέσει έχει προκαλέσει και μία ανάγκη διαδοχής του προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του θεσμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, εφόσον ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του εξεμέτρησε το βίο του.

Ανεξάρτητα από τα όσα λέγονται/γράφονται/ακούγονται, ο νόμος 3582/2010 με τον οποίο ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ορίζει τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση θανάτου του Περιφερειάρχη στα άρθρα 161 και 162.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται εκεί, μέσα σε διάστημα 15 ημερών από το θάνατο του Περιφερειάρχη πρέπει να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν μόνο οι Σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας (σ.σ. η Περιφερειακή Αναγέννηση έχει 31 Συμβούλους και 5 χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες – το σύνολο 36 άτομα).

Η πρόσκληση για αυτή τη συνεδρίαση αποστέλλεται από τον Σύμβουλο του συνδυασμού που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, στην πολυπληθέστερη Περιφερειακή Ενότητα (εν προκειμένω, είναι ο κος Κώστας Εξακουστός, που συγκέντρωσε 5578 σταυρούς στην Π.Ε. Έβρου).

Συνοψίζοντας τα έως τώρα δεδομένα, η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Περιφερειάρχη στην ΑΜ-Θ πρέπει να γίνει έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ωστόσο έχει πλέον οριστεί επίσημα ότι θα γίνει την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 12.00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (αίθουσα Γιώργος Παυλίδης) στην Κομοτηνή.

Επί της διαδικασίας:

Εφόσον συγκληθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση, οι 36 Σύμβουλοι θα κληθούν να εκλέξουν αυτόν που επιθυμούν να είναι ο νέος Περιφερειάρχης. Η ψηφοφορία είναι μυστική και ο επικρατέστερος υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος για να αναδειχθεί Περιφερειάρχης (δηλαδή 18+1 ψήφους). Αν αυτό δεν επιτευχθεί την πρώτη φορά, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία, τότε τη θέση του Περιφερειάρχη καταλαμβάνει αυτός που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία (δηλαδή τους περισσότερους σταυρούς).

Αν για οποιοδήποτε λόγο η ψηφοφορία για την ανάδειξη Περιφερειάρχη διακοπεί ή δεν ολοκληρωθεί, τότε επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και ισχύουν πάλι όλα τα οριζόμενα περί της ψηφοφορίας. Αν όμως και αυτή η διαδικασία καταλήξει ατελέσφρορη, τότε τη θέση του Περιφερειάρχη καταλαμβάνει ο Σύμβουλος που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους από όλους (εν προκειμένω ο κος Κώστας Αντωνιάδης, που έχει συγκεντρώσει 7532 σταυρούς).

Τα “θολά” σημεία του Νόμου

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία προβλέπεται με αρκετές λεπτομέρειες από τον “Καλλικράτη” υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία δεν διευκρινίζονται επακριβώς.

α) Δεν υπάρχουν κάποια κριτήρια με τα οποία μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στην ενδοπαραταξιακή διαδικασία και ως εκ τούτου η ερμηνεία που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι ότι δύναμει Περιφερειάρχες είναι όλοι οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι της Περιφερειακής Αναγέννησης.

β) Στα άρθρα 161 και 162 αναφέρεται πως αν τελικά οι Σύμβουλοι δεν καταφέρουν να εκλέξουν νέο Περιφερειάρχη για οποιοδήποτε λόγο, τότε τη θέση καταλαμβάνει ο Σύμβουλος που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Όμως, τι γίνεται με τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι δεν εκλέγονται με σταυροδοσία, αλλά άμεσα; Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι οι συγκεκριμένοι πέντε, τίθενται εκτός διαδικασίας; Άγνωστο (προς το παρόν, τουλάχιστον).

Τέλος, επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας για τη θέση έκανε προς το παρόν, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης