Κομοτηνή: Συμμετοχή της Δ. Παράταξης “Εμείς η πόλη” στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

 Η 14η Ευρωπαϊκή  Εβδομάδα ολοκληρώθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συμμετοχή μελών και εκπροσώπων της ΤΑ από 28 κράτη μέλη, τη συμμετοχή 276 Περιφερειών  και εκπροσώπων 2.500 Δήμων όπου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την Τ.Α. Α’ και Β ’ βαθμού, όπου το ενδιαφέρον και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

3

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν δεκάδες, με θέματα που αφορούν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα των τοπικών κοινωνιών, project αστικής ανάπτυξης και ασφάλειας, περιβαλλοντικά θέματα όπως διαχείρισης απορριμμάτων, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μεταφορικών μέσων, την σωστή διαχείριση υδάτων και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας, την κοινωνική πολιτική , παρουσίαση καλών πρακτικών που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά κυρίως την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, συνεργασιών και δικτύωσης δήμων με κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα.

Μείζον ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και εργαλείων μέσω της αξιοποίησης των νέων προγραμμάτων και  του Ευρωπαϊκού  Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτου Γιούνκερ) για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και την χρηματοδότηση δημοσίων έργων.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας συμμετείχαμε σε workshops με θεματικές αντίστοιχου ενδιαφέροντος των χρόνιων και μεγάλων προβλημάτων του Δ. Κομοτηνής και της ευρύτερης  περιοχής, παραβρεθήκαμε  στην ειδική συνάντηση των εκπροσώπων της Ελληνικής Επιτροπής με επικεφαλή τον Πρόεδρο κο Καλογερόπουλο ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές πραγματοποιήθηκε η συνάντηση  με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  τον Διευθυντή Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της CRPM, και την Σύμβουλο ανάπτυξης στρατηγικής της Business  Europe.

4

Κατά τη διάρκεια της παραμονής,  η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης συναντήθηκε με  τον πολιτικό αναλυτή Περιφερειακών Πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Dr κο Β. Μαργάρα,  με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής πολιτικής και του Δήμου Κομοτηνής, καθώς η περιοχή μας διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και αποτελεί  γεωγραφικά στρατηγικό σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, και ουδέποτε έχει αξιοποιηθεί ως οφείλαμε.

Τους εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η πόλη», κα Φ. Καζάκου, κο Α. Γραβάνη και κο Χ. Χασάν δέχθηκε στο γραφείο της στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο η Ευρωβουλευτής κα Ελίζα Βόζεμπεργκ με την οποία συζητήθηκαν θέματα όπως το μεταναστευτικό (η διέλευση μεταναστών από τον Έβρο) και τα προβλήματα χρηματοδότησης των Ελληνικών επιχειρήσεων που προκύπτουν λόγω του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα και αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των διαθρωτικών ταμείων, θέμα που έθεσε ο κος Γραβάνης.

2

Αξιολογώντας την παρουσία μας και την συμμετοχή μας σε αυτή την κορυφαία συνάντηση των εκπροσώπων της Τ.Α. της Ευρώπης η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δηλώνει:

«Η ενασχόληση μας με την πολιτική και ο θεσμικός μας ρόλος απαιτεί εγρήγορση, τεχνογνωσία, έγκυρη ενημέρωση των στρατηγικών πολιτικών και των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η εξωστρέφεια του Δ. Κομοτηνής περισσότερο απαιτητική από ποτέ.

Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων αποτέλεσε για εμάς ευκαιρία ενημέρωσης σχετικά με τον σχεδιασμό των πολιτικών της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια, για τις προτεραιότητες αυτής καθώς επίσης και την καταγραφή καλών πρακτικών που μπορούν να εφαρμοσθούν στην περιοχή μας. Επίσης η συμμετοχή μας σε δίκτυα ισχυρών πόλεων με κοινά χαρακτηριστικά θα δώσει στο Δήμο Κομοτηνής τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και ενεργειών με αναπτυξιακό και ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Είναι υποχρέωση όλων μας , προς τις τοπικές κοινωνίες και τους συμπολίτες μας, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα που θα φέρουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Έργα δημοσίου συμφέροντος και ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα από ένα νέο μοντέλο χρηματοδοτικών εργαλείων.

H προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τη διοίκηση του Δήμου,  αλλά καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία, εμείς ως παράταξη την υποστηρίζουμε και  την διεκδικούμε,  σχεδιάζοντας το Δ. Κομοτηνής του 2020».