H “Αληθινή Απολογία του Σωκράτη” σε οκτώ φωτό-ατάκες

Η θεατρική ομάδα “η Συνάντηση” ανέβασε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, την “Αληθινή Απολογία του Σωκράτη” του Κώστα Βάρναλη εν είδει θεατρικού αναλογίου. Αυτή είναι η είδηση ή έστω η πληροφορία.

Εύλογα όμως γεννάται το ερώτημα: Γιατί να δει κάποιος και την δεύτερη παράσταση που ανεβαίνει στις 23 Οκτωβρίου;

Η απάντηση είναι απλή: Για να προβληματιστεί. Και εξηγώ: Οι οκτώ ηθοποιοί της “Συνάντησης” αποδίδουν με περίσσιο σεβασμό το κείμενο του Κώστα Βάρναλη, που κι αυτός με τη σειρά του έχει αποδώσει με τον ίδιο σεβασμό την “Απολογία” του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου, υπό το δικό του πρίσμα.

Υπάρχει όμως μία διαφορά – ειδοποιός- ανάμεσα στην πλατωνική και τη βαρναλική απολογία του Σωκράτη: ο “βαρναλικός” Σωκράτης, δεν απολογείται, αλλά κατηγορεί. Καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της αθηναϊκής δημοκρατίας που τον οδήγησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και εν τέλει στο θάνατο.

Σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται τοποθετώντας τον εαυτό του στο κάδρο μιας πραγματικότητας που προεκτείνεται μέχρι το Σήμερα, αφού η διαπλοκή, η θρησκοληψία, η αδικία, η ευμάρεια των λίγων εις βάρος των πολλών είναι καταστάσεις που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία εις το διηνεκές.

Ο Κώστας Βάρναλης λοιπόν, παίρνοντας αφορμή από την απολογία του Σωκράτη βάζει την ίδια την κοινωνία που τον καταδίκασε, στο εδώλιο και την καταδικάζει με τον δικό του τρόπο. Για την ακριβεια, της απαγγέλλει κατηγορίες. Το αν θα καταδικαστεί τελικά επαφίεται στην κρίση του καθενός που από την καρέκλα του θεατή κοινωνεί το συγκεκριμένο έργο.

Κι αν για κάποιο λόγο αξίζει να δει κανείς αυτή την παράσταση είναι ο εξής: Γιατί οι ηθοποιοί της “Συνάντησης” υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Ζερβόπουλου καταφέρνουν να βάλουν το θεατή στη θέση των δικαστών του Φιλοσόφου, να του σπείρουν καινά δαιμόνια και να τον αφήσουν να φύγει με το ερώτημα: Αξίζει τελικά να είναι δική μας η πατρίδα, μα τίποτα δικό μας μέσα σ’ αυτήν;

/Η παράσταση ανέβηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και ξανανεβαίνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης στις 20.30

Δείτε τις φωτό: