Αλεξανδρούπολη: Η ‘Συνάντηση’ ανεβάζει την “Αληθινή Απολογία του Σωκράτη”

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κομίζει στα θεατρικά πράγματα της Αλεξανδρούπολης η Θεατρική Ομάδα “η Συνάντηση” που τις προσεχείς ημέρες παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης, την “Αληθινή απολογία του Σωκράτη” του Κώστα Βάρναλη, εν είδει θεατρικού αναλογίου.

Η ομάδα ερμηνεύει το μνημειώδες έργο του Κώστα Βάρναλη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Ζερβόπουλου και τη μουσική επιμελείται ο Βαγγέλης Μάμμος. Η παράσταση θα ανέβει στις 22 & 23 Οκτωβρίου και το “R” παρακολούθησε κάποιες από τις πρόβες της ομάδας, από όπου και το βίντεο και οι φωτογραφίες.

Είναι γεγονός πάντως πως “η Συνάντηση” μας έχει συνηθίσει σε μεγαλεπήβολα σχέδια, αφού η αμέσως προηγούμενη παραγωγή της -με τεράστια επιτυχία- ήταν το “Μεγάλο μας τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ στο παρελθόν έχει ανεβάσει έργα μεγάλων δραματουργών όπως ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο Φρήντριχ Ντύρρενματ, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ κ.α.

Λίγα λόγια για το έργο

posterΗ “Αληθινή απολογία του Σωκράτη” γράφτηκε από τον Κώστα Βάρναλη το 1931. Πρόκειται για μια πολιτική-κοινωνική σάτιρα η οποία τραβάει απότομα τη φενάκη της αστικής δημοκρατίας μέσα από το λόγο του Σωκράτη στο δικαστήριο που του επέβαλε τη θανατική ποινή, αλλά εδώ ο φιλόσοφος δεν απολογείται. Κατηγορεί.

Ο ‘βαρναλικός’ Σωκράτης, σε αντίθεση με τον ‘πλατωνικό’, από το εδώλιο του κατηγορουμένου όπου τον έχει στήσει η αθηναϊκή δημοκρατία, αναμετράται μαζί της στα ίσα και εν τέλει την απογυμνώνει παρουσιάζοντας μία προς μία τις επιφάσεις πάνω στις οποίες είναι στηριγμένη: συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των λίγων/δυνατών, θρησκοληψία, συγκαλυμένη αδικία, πολιτικές απάτες και μαρτύριο του λαού, ο οποίος υπομένει τη μοίρα του στωικά.

Ο Σωκράτης του Βάρναλη, απευθυνόμενος στους δικαστές του, απευθύνεται τελικά στην ίδια την κοινωνία και σε αυτούς που την αποτελούν -δηλαδή το λαό- για να την προειδοποιήσει ότι ζει μέσα σε μία πλάνη την οποία κατασκευάζει μόνη της και παγιδεύεται μέσα σ’ αυτήν. Αυτό όμως που κάνει μνημειώδες το έργο του Βάρναλη είναι η προφητική του διάσταση, καθώς, αν και γράφτηκε το 1931, έχει εφαρμογή στο (ελληνικό) διηνεκές : “δική σας η πατρίδα, μα τίποτα δικό σας μέσα σ’ αυτήν” γράφει ο ποιητής. Και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό δεν ισχύει ακόμα και σήμερα που το ημερολόγια γράφει 2016;

Λίγα λόγια για την ομάδα 

Η θεατρική ομάδα “η Συνάντηση” είναι αναπόσπαστο τμήμα του Εργαστηρίου Λόγου και Τέχνης, του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης. Έχει τη νομική μορφή μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού συλλόγου με την επωνυμία “Η Συνάντηση” και επίσημη έδρα το ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης, όπου και γίνονται οι πρόβες και οι εκδηλώσεις της.
Σκοπός της ομάδας είναι η ενασχόληση με τη “μαγεία του θεάτρου” και η μετάδοσή της στο κοινό, μέσα από την προετοιμασία και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και άλλων θεατρικών δρωμένων. 

Δάσκαλος και σκηνοθέτης είναι ο Νίκος Ζερβόπουλος. Μουσική επιμέλεια και διδασκαλία: Βαγγέλης Μάμμος.

Η ταυτότητα της παράστασης

Θεατρική Ομάδα “η συνάντηση”

“Η αληθινή απολογία του Σωκράτη” του Κώστα Βάρναλη

Ερμηνεύουν:

Σίσσυ Βουγιούκα

Δήμος Γκαϊτατζόπουλος

Κωνσταντίνα Γεράρδη

Δημήτρης Ελευθεριάδης

Στέλλα Καζακίδου

Βαγγέλης Ελληνίδης

Ολγα Κούρου

Νίκος Μαστρογιαννίδης

Σκηνοθεσία Νίκος Ζερβόπουλος / Μουσική: Βαγγέλης Μάμμος / Ηχοληψία: Γιάννης Κυριακάκης / Χειρισμός Φώτων: π. Χρυσόστομος Θεοδοσιάδης

Σάββατο & Κυριακή 22 & 23 Οκτωβρίου | 20.30 μ.μ. | Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ. Αλεξ/πολης |Είσοδος 5€