Τουρκία – Ρωσία έδωσαν τα χέρια για καινούργιο αγωγό φυσικού αερίου

Μια μεγάλου βεληνεκούς συμφωνία υπέγραψαν σήμερα (Δευτέρα) ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο λόγος για τον αγωγό φυσικού αερίου με την ονομασία “Turkish Stream” (δηλαδή, ‘Τουρκικός Αγωγός’).

Ο Τουρκικός Αγωγός θα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υποθαλάσσιος, θα διέρχεται τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη βορειοδυτική Τουρκία κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα (περίπου στο ύψος των Κήπων). Οι συζητήσεις των δύο πλευρών για τον συγκεκριμένο αγωγό είχαν ξεκινήσει τον Δεκέμβρη του 2014, όμως είχαν διακοπεί τον Νοέμβριο του 2015 όταν η Τουρκία είχε καταρρίψει ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που -κατά δήλωσή της- είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η “παρεξήγηση” των δύο χωρών είναι πλέον λήξασα αφού οι δύο Πρόεδροι έδωσαν τα χέρια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ενώ το τυπικό μέρος της διαδικασίας διεκπεραιώθηκε από τους Υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών (Μπεράτ Αλμπαϊράκ από την Τουρκία και Αλεξάντερ Νόβακ από τη Ρωσία).

Ο αγωγός που θα κατασκευαστεί από τη ρωσική Gazprom θα είναι έτοιμος στο τέλος του 2019, εφόσον οι εργασίες κατασκευής του ξεκινήσουν το 2017. Όταν ολοκληρωθεί πάντως θα είναι χωρητικότητας 15.75 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και θα προμηθεύει την τουρκική αγορά.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου μετά την Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, ο εν λόγω αγωγός δύναται να έχει και δεύτερη γραμμή που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.