Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή με Διόδια σε 8 μήνες από τώρα

Θέμα χρόνου είναι πλέον η κατασκευή σταθμού διοδίων στα όρια των Νομών Έβρου και Ροδόπης και συγκεκριμένα στο ύψος της Μέστης.

Η σχετική προκήρυξη για την κατασκευή του Σταθμού είναι ήδη “στον αέρα” και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν προσφορές μέχρι την 22α Νοεμβρίου. Από κει και πέρα, ο τελικός ανάδοχος -αυτός που θα δώσει την οικονομικότερη προσφορά δηλαδή- θα πρέπει να να παραδώσει το έργο μέσα σε προθεσμία έξι μηνών. 

Η κατασκευή του Σταθμού Διοδίων στη Μέστη είναι μία απόφαση ειλημμένη από το 2014, όπως φαίνεται από το σχετικό ΦΕΚ που έχει ημερομηνία 17.11.2014.

Γεωγραφικά, ο σταθμός θα εγκατασταθεί μέσα στα όρια του Νομού Ροδόπης, αφού θα βρίσκεται λίγο μετά τη Μέστη και πριν τη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής. Ο Σταθμός αυτός θα είναι ο δεύτερος που εγκαθίσταται στη Θράκη, καθώς υπάρχει ήδη ένας ακόμη στο ύψος του Ιάσμου (πριν την Ξάνθη).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος θα θέλει να διασχίσει τη Θράκη από άκρου εις άκρον με αυτοκίνητο θα πρέπει να υπολογίζει επιπλέον 5.80 € στον προϋπολογισμό του (για μία διαδρομή. Αν το ταξίδι είναι μετ’ επιστροφής, το ποσό διπλασιάζεται).

Αν τώρα αυτή η διαδρομή γίνεται με φορτηγό, τότε οι τιμές ανεβαίνουν κατά πολύ (από 12 ευρώ και πάνω για μονή διαδρομή) και αν συνυπολογίσει κανείς ότι σε μερικά χρόνια τα φορτηγά που εισέρχονται από το εξωτερικό θα πληρώνουν διόδια και στα τελωνεία, η αύξηση χρήσης της Εγνατίας Οδού φτάνει σε σχεδόν δυσθεώρητα ύψη.