Ορεστιάδα: “Υπερχρεωμένος” κτηνοτρόφος δικαιώθηκε στο Ειρηνοδικείο

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία περιμένει πλέον τη δίκη για την υπαγωγή του στο Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ένας ‘κτηνοτρόφος από την ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας. Κι αυτό γιατί το Ειρηνοδικείο της πόλης εξέδωσε προσωρινή διαταγή, η οποία τον απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε ποσού μέχρι τη συζήτηση της αίτησής του που θα γίνει τον Μάιο του 2018.

Ο κτηνοτρόφος έχει οφειλές και προς το Δημόσιο και προς Τράπεζες, οι οποίες προέκυψαν από το 1996 και εντεύθεν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Κατ’ αρχήν οφείλει στην Εφορία το πρόστιμο που μεταβιβάστηκε σε όλους τους κτηνοτρόφους από το ελληνικό κράτος, όταν αυτό είχε τιμωρηθεί από την Ε.Ε. λόγω υπέρβασης της ποσόστωσης παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.  Οι δε οφειλές του προς τις Τράπεζες προέκυψαν όταν εξαναγκάστηκε σε δανεισμό για να επανακτήσει το κοπάδι του που θανατώθηκε μία φορά από μελιταίο πυρετό και μία φορά από τη νόσο των τρελών αγελάδων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια).

Είναι περισσότερο από προφανές ότι τα χρέη του κτηνοτρόφου δεν προέκυψαν με δική του υπαιτιότητα, ενώ το Ειρηνοδικείο της Ορεστιάδας εξετάζοντας την οικονομική του κατάσταση, εξέδωσε την προσωρινή διαταγή με την οποία ο κτηνοτρόφος:

  • Δικαιούται μηδενικών καταβολών προς τους πιστωτές του (δηλαδή δεν θα πληρώνει τις δόσεις του)
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε νομική και πραγματική μεταβολή κάθε ακίνητης και κινητής περιουσίας του τόσο εκ μέρους του, όσο και εκ μέρους των πιστωτών του (δηλαδή δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις σε βάρος του) 
  • Απαγορεύεται η λήψη καταδιωκτικών μέτρων εναντίον του 

Και όλα αυτά μέχρι τον Μάιο του 2018, οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση υπαγωγής του στο Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Επιπλέον, με βάση τη συγκεκριμένη διαταγή αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί που είχαν δεσμευτεί λόγω των χρεών του και ως εκ τούτου ο κτηνοτρόφος μπορεί πλέον να εισπράττει επιδοτήσεις.

Η πορεία της οικογένειας αυτής τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί και την πορεία της πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων στη χώρα μας, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε οικονομική δυσπραγία και τελικά σε αφανισμό. Η απόφαση αυτή αποτελεί έστω μια αναγνώριση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα χωρίς να φταίνε οι ίδιοι γι’ αυτό και σίγουρα αποτελεί μια πολύ μεγάλη ελάφρυνση κι ένα νέο ξεκίνημα ζωής για την οικογένεια του συγκεκριμένου οφειλέτη.