Σουφλί: Ξαναγεννιέται η Τέχνη του μεταξιού; (infographic)

Θα ξαναστρωθούν οι “κρεβατίνες”, όπως φαίνεται στο Σουφλί, αφού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει προσπάθειες αναγέννησης της παραδοσιακής -για το Σουφλί- παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού.

Κλαδικές μελέτες για την αναζωογόνηση και

ανάπτυξη δύο παραδοσιακών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, της κλωστοϋφαντουργίας και του μεταξιού, ετοιμάζει η γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Στρατής Ζαφείρης, στόχος είναι η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας με την ανάπτυξη όχι μόνο της παραγωγής πρώτης ύλης αλλά και της μεταποίησης, του σχεδίου και της μόδας που π

ολλαπλασιάζουν το όφελος για την οικονομία.
Για το μετάξι, προϊόν για το οποίο υπήρχε παλαιότερα σημαντική ελληνική παραγωγή σε Σουφλί, Καλαμάτα κ.α., έχει υπολογιστεί ότι αν η παραγωγή επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν κατά την εποχή της ακμής, με τις σημερινές τιμές του προϊόντος το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος θα είναι πολλαπλάσιο αν, εκτός από την πρώτη ύλη, α

ναπτυχθεί και η βιομηχανία της μόδας, κατεύθυνση προς την οποία γίνονται συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις περιοχές αυτές όπως επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης εξακολουθούν να παράγονται κουκούλια (καθώς η δραστηριότητα είναι επιδοτούμενη), τα οποία όμως… καταλήγουν στη χωματερή καθώς δεν υπάρχει το επόμενο στάδιο της επεξεργασίας και μεταποίησης.
Τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει η ανάθεση των μελετών ώστε να καταγραφούν τα εμπόδια, οι προκλήσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο κλάδων.

Το Σουφλί πάντως κατείχε τα πρωτεία για περισσότερο από 50 χρόνια στην εγχώρια παραγωγή μεταξιού, ωστόσο η εμπορευματοποίηση του υφάσματος (reyon) και όχι μόνο, οδήγησαν τον μεταξοσκώληκα που εξέθρεψε γενιές και γενιές σε αιώνιο ύπνο.

Οι Σουφλιώτες και πολλοί ακόμη Εβρίτες κατέχουν καλά την τέχνη του μεταξιού. Αυτο που λείπει, όπως επεσήμανε και το Υπουργείο είναι πλέον οι σύγχρονες μονάδες παραγωγής και αξιοποίησης του.

πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση