Φράχτη σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θέλει η Βουλγαρία

Η περίφραξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης “από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τη Βουλγαρία κι από την Ιταλία μέχρι την Φινλανδία” είναι η πρόταση της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Αυτό υποστήριξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος για την Προσφυγική κρίση στη Βιέννη. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήγησε ότι κατά την άποψή του, θα πρέπει να υψωθούν φράχτες κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και η είσοδος των προσφύγων να επιτρέπεται μόνο από τους επίσημους μεθοριακούς σταθμούς “όπως ορίζει ο νόμος”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έσπευσε δε, να διευκρινίσει ότι κατά την άποψή του η Ευρώπη πρέπει να δέχεται μόνο πρόσφυγες και όχι οικονομικούς μετανάστες. O Mπορίσοφ πρότεινε επίσης την υπογραφή Συμφωνίας Επανεισδοχής με το Αφγανιστάν, αντίστοιχη με αυτή που έχει υπογραφεί με την Τουρκία, καθότι μεγάλη ειρηνευτική δύναμη (και) από την Ευρώπη βρίσκεται εκεί για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ επιπλέον κρίνει την Συμφωνία με την Τουρκία αποδοτική.

Σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε το novinite.com ο Μπορίσφ πρότεινε και την δημιουργία “ζωνών ασφαλείας” έξω από τα σύνορα της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε, τέλος, ότι είναι “αντιδημοκρατικό κάποιες χώρς της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ιταλία, να είναι λογότερο προστατευμένες απέναντι στο προσφυγικό σε σχέση με κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία και η Αυστρία που ήδη έχουν κατασκευάσει φράχτες”.

Εν τω μεταξύ, είναι αξιο αναφοράς πως η ίδια χώρα καταστρώνει σχέδιο μόνιμης ενσωμάτωσης προσφύγων σε Δήμους της που έχουν δημογραφικό πρόβλημα. Και αυτή η ανακοίνωση έγινε επισήμως από ανώτατη αξιωματούχο της Αυτοδιοίκησης στη Βουλγαρία, την Γκίνκα Χαβντάροβα. Η Χαβντάροβα δεν αποκάλυψε τους Δήμους στους οποίους σχεδιάζεται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, είπε όμως ότι η μόνιμη ενσωμάτωση είναι πρότιμότερη από τα προσωρινά camps.