Η Οδύσσεια ενός απολυμένου – Χρήσιμα tips για ευκολότερη είσοδο στο club της Ανεργίας

Το κείμενο που ακολουθεί είναι βιωματικό. Δεν είναι μίζερο, δεν είναι παράπονο. Περιέχει συμβουλές για άνεργους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη διαδικασία εγγραφής στον ΟΑΕΔ και λήψης του σχετικού Επιδόματος Ανεργίας. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, γι’ αυτό προσοχή: 

Έστω ότι σπάει ο διάολος το πόδι του και απολύεσαι. Σημαντικό το “απολύεσαι”. Διότι αν παραιτηθείς τότε όλα τα παρακάτω δεν εχουν καμία εφαρμογή σε σένα.

Πριν φτάσεις έξω από την πόρτα του ΟΑΕΔ πρέπει πρώτα να περάσεις από το Λογιστήριο της επιχείρησης στην οποία εργαζόσουν. Από κει θα πάρεις την απόλυση – που επίσημα λέγεται “Καταγγελία Σύμβασης” –  και θα ελέγξεις εάν έχει αριθμό πρωτοκόλλου. Εάν ΔΕΝ έχει, είναι άκυρη – δηλαδή ΔΕΝ έχεις απολυθεί! Στο Λογιστήριο επίσης θα κληθείς να υπογράψεις και τα περί εξόφλησης των οφειλών της επιχείρησης προς εσένα (αποζημίωση -αν δικαιούσαι- τρέχοντα μισθά, άδεια που δεν έχεις πάρει κλπ). SOS: Δεν υπογράφουμε τίποτα αν δεν τσεκάρουμε στον λογαριασμό μας ότι τα χρήματα έχουν κατατεθεί.

Την Καταγγελία της Σύμβασης την υπογράφεις και την αφήνεις για λίγες ημέρες στο Λογιστήριο της επιχειρησης, το οποίο πρέπει να σε ενημερώσει για να πας να την πάρεις. Αυτό πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα γιατί τα χαρτιά στον ΟΑΕΔ έχεις προθεσμία 60 ΗΜΕΡΩΝ για να τα κάνεις.

Αφού λοιπόν πάρεις την Καταγγελία της Σύμβασης και εμπεδώσεις ότι είναι η δική σου (θέλει λίγο χρόνο αυτό), πρέπει να ξεκινήσεις μία θαυμάσια βόλτα στον κόσμο της ελληνικής γραφειοκρατίας, δηλαδή στον ΟΑΕΔ. Εδώ τώρα έχουμε δύο τινά: Ή που έχεις ξαναϋπάρξει άνεργος και έχεις βγάλει κάρτα ανεργίας ή που είναι η πρώτη σου φορά και πρέπει να βγάλεις τώρα.

Α) ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Πας στον ΟΕΑΔ. Στη ρεσεψιόν μία κυρία ή ένας κύριος σε σταματούν και σε ρωτούν το λόγο για τον οποιο είσαι εκεί. Στο φεύγα θα σε βάλουν να συμπληρώσεις και ένα έγγραφο αξιολόγησης των υπηρεσιών που σου παρείχαν.

Για να βγάλεις Κάρτα Ανεργίας χρειάζεσαι:

  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό της Εφορίας
  • Ταυτότητα
  • Την καταγγελία της Σύμβασης και…
  • πολλή υπομονή, γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ λειτουργεί πιο αργά κι από τα MS DOS των 90s

Αφού πάρεις την κάρτα (όταν λέμε κάρτα μη βάλεις στο νου σου κάτι σαν πιστωτική ξερωγω. Είναι ένα κομμάτι χαρτί) αλλάζεις γραφείο και πας να κάνεις αίτηση για το Επίδομα.

Εκεί χρειάζεσαι:

  • Την κάρτα ανεργίας
  • Την καταγγελία της σύμβασης
  • Το εκκαθαριστικό της Εφορίας
  • Πρόσφατες καταστάσεις ενσήμων από την επιχείρηση που εργαζόσουν (ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό δεν στο λέν απ’ την αρχή. Στο ζητάει ο/η υπάλληλος την ώρα που σου κάνει τα χαρτιά)
  • Λογαριασμό κατάθεσης στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ* και μόνο σ’ αυτήν (βλέπε στο τέλος γιζα την Εθνική – έχει πλάκα)
  • Κατι υπεύθυνες δηλώσεις, που όμως είναι fix και στις δίνουν από τον ΟΑΕΔ. Εσύ απλά υπογράφεις

Με όλα αυτά τα χαρτιά (χαρτιά ξαναλέω) κάνεις την αίτησή σου για την λήψη του επιδόματος εργασίας. Κάνεις αίτηση, λέω. Άρα δεν σημαίνει ότι θα το πάρεις κιόλας :). Πάντως ο ΟΑΕΔ σε ένα διάστημα 20 ημερών θα σε ενημερώσει για την κατάληξη της αίτησής σου και αν εγκριθεί, τότε πληρώνεσαι σύντομα, στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας. Α, και μην κάνεις το λάθος να ρωτήσεις πόσα χρήματα θα παίρνεις. Οι υπάλληλοι -λένε- δεν γνωρίζουν γιατί αυτό προκύπτει από την εξέταση της αίτησης που πριν από λίγο υπέβαλες. SOS: Φρόντισε να δηλώσεις σωστό τηλέφωνο γιατί μέσω αυτού θα ενημερωθείς για την αίτησή σου.

Αφού τελειώσεις με όλα αυτά, ο ΟΑΕΔ σου παρέχει μία εξτρα υπηρεσία που λέγεται “Συνέντευξη από τον Εργασιακό Σύμβουλο”. Εγώ για να ‘μαι ειλικιρινής δεν προλάβαινα να πάω, ωστόσο ρώτησα κι έμαθα ότι ο/η Σύμβουλος μαθαίνει λίγα περισσότερα για σένα, ώστε να συμπληρώσει πιο επισταμένα τιην καρτέλα σου και να την κάνει πιο attractive για τον επόμενο εργοδότη σου.

Β) ΕΧΕΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

  • Την αναεώνεις και κάνεις όλη την παραπάνω διαδικασία.

Είτε πας στον Εργασιακό Σύμβουλο, είτε όχι, ξεκινάς για το σπίτι σου και πρέπει να έχεις πάρει τρία πράγματα:

  • Την αίτηση για το επίδομα ανεργίας
  • Την αποδοση στοιχείων ταυτοποίησης στη διαδικτυακή πύλη του οργανισμού (δες κάτω σχετική υποσημείωση γι αυτό)
  • Την κάρτα ανεργίας

Notes:

  1. Εθνική Τράπεζα: Εδώ υπάρχει ένα τρικ: Ο ΟΑΕΔ ζητά λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα για το Επίδομα Ανεργίας, αλλά η Εθνική Τράπεζα δεν ανοιγει λογαριασμούς έτσι εύκολα και σου ζητά να προσκομίσεις βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι πρέπει να ανοίξεις λογαριασμό. Για να μη σαλτάρεις, σου εξηγώ: Αν δεν έχεις λογαριασμό, δεν τον ανοίγεις πριν πας στον ΟΑΕΔ. Πας στον ΟΑΕΔ, κάνεις τα δέοντα και αφού εγκριθεί η αίτησή σου, πας με αυτήν στην Τράπεζα. Μαζί με αυτήν θα χρειαστείς: Ταυτότητα, Εκκαθαριστικό, Λογιαριασμό ΔΕΗ, Λογαριασμό Τηλεφώνου
  2. Η περιήγηση στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ απαιτεί χρόνο, κόπο και πολλή υπομονή. Επίσης όταν μπεις εκεί ξέχνα ό,τι ήξερες για το ίντερνετ και ακολούθα τις οδηγίες που δίνει ωσάν Ευαγγέλιο. Και πάλι, μην ορκίζεσαι ότι θα πετύχει…