Οι οικογένειες των θυμάτων της 11/9 απέτισαν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συγγενείς τους

Οι Αμερικανοί απέτισαν φόρο τιμής σήμερα στα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 σε μια τελετή για την συμπλήρωση 15 ετών από την χειρότερη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ το 1941.

Μεταξύ άλλων διάβασαν ένα προς ένα τα ονόματα των νεκρών, οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν πένθιμα ενώ ένα μνημείο από μπλε φως ξεπρόβαλε στο σημείο όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη.

Κλασική μουσική πλημμύρισε το μνημείο για τα θύματα της 11/9 στο Μανχάταν όπου συγγενείς αλλά και μέλη των συνεργείων διάσωσης που έσπευσαν για να βοηθήσουν ανέγνωσαν αργά και ένα προς ένα τα ονόματα των σχεδόν 3.000 νεκρών και μοιράστηκαν προσωπικές τους αναμνήσεις.

Οι συγγενείς που παρίσταντο στην τελετή αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο. Κάποιοι κρατούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους και πλακάτ που έγραφαν:

«Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ», «μας λείπετε» ή «έφυγες τόσο νωρίς».

Ο γιος του Τομ Ακουαρβίβα, ο 29χρονος Πολ ήταν ένας από τους 658 υπαλλήλους της εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Cantor Fitzgerald και χάθηκε αφού το πρώτο αεροσκάφος συνετρίβη στο βόρειο πύργο λίγο πιο κάτω απ’ όπου εκείνος εργαζόταν, μεταξύ του 101ου και 105ου ορόφου.

«Δεν περνάει ούτε μια ημέρα που να μην τους θυμόμαστε» είπε ο Τομ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Άντζελα Τσίκο τίμησε τον αδελφό της, Πέντρο Φραντζίσκο, 35 ετών, αντιπρόεδρο στην εταιρεία επενδύσεων Fiduciary Trust που βρισκόταν στον 96ο όροφο του νότιου πύργου.

«Κατέβαινε αλλά ξέχασε κάποιον και επέστρεψε στους πάνω ορόφους για να τους σώσει» είπε η Τσίκο. «Γιαυτό ακριβώς δεν κατάφερε ποτέ να βγει».

Η τελετή διακόπηκε έξι φορές για να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή: τέσσερις που σηματοδοτούσαν τις φορές που τα τέσσερα αεροσκάφη, στα οποία οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν αεροπειρατεία, συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το Πεντάγωνο κοντά στην Ουάσιγκτον και την Πενσυλβάνια. Οι δύο τελευταίες φορές που τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ήταν για τις στιγμή που ο Βόρειος και Νότιος Πύργος του World Trade Center κατέρρευσαν.

Στο Πεντάγωνο, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα.

«Δεκαπέντε χρόνια μοιάζουν πολλά. Ωστόσο για τις οικογένειες που έχασαν ένα κομμάτι της καρδιάς τους εκείνη την ημέρα, φαντάζομαι ότι είναι σαν χθες» είπε ο Ομπάμα.

Στη Νέα Υόρκη δεν υπήρξαν ομιλίες επισήμων, τηρώντας μια παράδοση που ξεκίνησε το 2012. Παρέστησαν πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι, όπως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ και η αντίπαλός του των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Κι ενώ η νύχτα έπεσε στη Νέα Υόρκη, δύο τεράστιες δέσμες μπλε φωτός εμφανίστηκαν στον σκοτεινό ουρανό αναπαριστώντας τους Δίδυμους Πύργους.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, enikos.gr